ПОСТИЖЕНИЯ

Александрина Пендачанска & Людмил Ангелов изнасят концерт

04 декември 2018

 

Сътрудничеството на големите български музиканти, които реализират кариера в чужбина, предизвиква вълнение, възхищение и респект.
Свързва ги музиката. Свързва ги и родната сцена. Те никога не са…и „напускали” своята публика в България.
Завръщат се през годините чрез изнесени нови музикални програми.
В края на 2018 любителите на класическата музика изживяха поредното удоволствие от срещата с таланта и изпълнителското майсторство на две големи звезди на световната музикалната сцена.
Сопраното Александрина Пендачанска и пианистът Людмил Ангелов  предложиха на почитателите на класическата музика и романса камерен концерт в зала „България” в София.
Изявите и на двамата са събитие в музикалния живот на България.
Людмил Ангелов вече осъществи впечатляващо творческо взаимодействие с цигуларя Веско Ешкенази в програма, посветена на аржентинското танго.
Именитите музиканти издадоха и диск. Изнасят и концертни програми. През 2018 техният концерт можеше да бъде слушан не само от софийска публика, но и от пловдивска.
Представянето на музикантите  в Пловдив бе в рамките на фестивал, в който взе участие и Александрина Пендачанска. На сцената на „Античния театър” сопраното изнесе програма, посветена на 30 години от нейното творчество.
Мултимедия припомни творческите постижения на Пендачанска. Световноизвестното българско сопрано изпя „на живо” и десетина силно въздействащи арии.
Пендачанска дебютира на оперната сцена едва 17- годишна в ролята на Виолета от „Травиата” на Верди. Забелязана от критиката, съвсем млада тя печели признание в международни конкурси.
Нататък сопраното реализира шеметна кариера в чужбина. Работи в различни оперни театри, в Италия, Америка…се отбелязва в медии.
Людмил Ангелов е признат изпълнител на произведения на Шопен.
През годините реализира и фестивала „Пиано екстраваганца фест”. Ангелов е негов създател и арт-директор. Фестивалът е едно от културните събития на София.
А защо и само на София? Подобен клавирен фестивал е уникален за региона. Няма как да не привлича интереса или вниманието на ценители на клавирните произведения от цяла Европа.
С развитието на този фестивал София се утвърждава като музикална столица. Клавирният Фестивал се подкрепя от Столична община и от фондация „Америка за България”.
Сложно е да кажем, че концертът е израз на творческо взаимодействие на…звезди, музиканти, реализиращи се извън България. Често са и тук.
Макар че Людмил Ангелов преди  много време е заминал за Испания. В Толедо е създал Музикален фестивал.
Сега двете звезди зарадваха родната публика с камерен концерт. Бяха изпълнени произведения на Рахманинов, Равел, Дебюси и Шостакович.
В концерта участва Софийската филхармония. Прозвучаха и романси.
Александрина Пендачанска представи с музиката на Шостакович 7 романса по поеми от Александър Блок за сопран, цигулка, виолончело и пиано…
Тази вечер предложи не опера, а музика и романси. Сопраното изпълни и 6 романса с музиката на Рахманинов.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”