КАЛЕЙДОСКОП

Военно положение в Украйна. Правата на българите

29 ноември 2018

  

Близо 200 хиляди български граждани, живеещи на територията на Украйна, ще бъдат засегнати от 30-дневното военно положение, което влиза в сила от 9 часа тази сутрин. Действието му обхваща 10 области в страната, в това число Одеска и Запорожка област, където има компактна българска общност. 
В българското посолство в Киев разкриват гореща телефонна линия, на която сънародниците ни, пребиваващи или пътуващи в страната, могат да се обърнат за допълнителна информация. Съдействие може да бъде търсено и от българското Генерално консулство в Одеса.
МВнР препоръчва на българските граждани да ограничат пътуванията си  до Украйна, а тези, които са на територията на страната, да следват инструкциите на местните власти, в това число на полицията и военните патрули. 
 От ведомството предупреждават и за възможно въвеждане на комендантски час. Очаква се и засилен контрол по всички гранични контролно-пропускателни пунктове на Украйна.
 Украинският посланик Виталий Москаленко увери, че на българите в Украйна ще бъдат гарантирани пълни права и свободи. От днес в части от страната е въведено военно положение след сблъсъка между бойни кораби на Русия и Украйна в  района на Керченския проток в неделя. 
"Ще ми бъдат гарантирани пълни права и свободи и, съответно, удоволетворение на всички техни национални изисквания и потреби. Въвеждането на военното положение не означава, че всички клаузи или точки на това военно положение ще бъдат моментално реализирани".
Москаленко каза, че му предстои разговор с външния министър Екатерина Захариева. Посланикът отрече военното положение да е предизборна тактика на украинския президент.
Валерия Николова, Добромир Видев
nr.bg/horizont/post/101050539/blizo-200-hiladi-balgarski-grajdani-shte-badat-zasegnati-ot-voennoto-polojenie-v-ukraina?forceFullVersion=1

 снимка: Одеса, Украйна