СРЕЩИ

Над 19 млн. лева увеличение предвижда бюджетът за култура през 2019 г.

26 ноември 2018

 

 
Сумарно над 19 млн. лв. е увеличението на бюджета за култура. Това обяви в предаването "Култура.БГ" по БНТ министърът на културата Боил Банов, като коментира и въпроси, свързани с избора на директор на Националната опера и балет, бъдещето на Държавната опера в Русе и националното участие на България на Венецианското биенале на изкуствата през 2019 г..
 
В посочената сума влиза приетото увеличение от 10% на заплатите, което включва читалищата, общинските и регионални музеи и художествени галерии, както и 20% увеличение на средствата за училищата по изкуства.
 
Ще има и пари за дейности, допълни Банов. Два милиона лева ще бъдат отделени за програми, проекти, фестивали, което по думите му е "едно огромно увеличение на фона на това, с което досега разполагахме". По 500 хил. лв. е увеличението за фонд "Култура", за проекти в музеи и галерии, за сценични изкуства и за фестивали.
 
Втора поредна година ще бъдат отделени 1 млн. лв. за библиотеките, за купуване на книги и за повишаване културата на четене. Обогатяването на фондовете на библиотеките ще се отрази благоприятно и на бизнеса на издателите, допълни министърът.
 
За читалищата сумарното увеличение е над 13%, което включва увеличението на заплатите, но и там ще останат пари за дейност, каза Банов.
 
"В кинопроизводството има една реакция на държавата, позитивна -
 
1,5 млн. повече към досегашния бюджет. В археологията се запазва една тенденция от последните години. Само преди две години цялата археология с консервация, реставрация и проучвания беше общо 1 милион. Сега, в момента и с това увеличение е 3.5 милиона", заяви министърът.
 
Повече от два пъти се увеличава и финансирането на Института за паметници на културата, което включва възнагражденията на заетите в него, пари за дейност, за закупуване на съвременна техника. Февруари месец най-вероятно ще приключат строителните и ремонтни дейности в подземията на министерството, където архивът на Института да бъде преместен и съхраняван, за да се повиши ефективността на съвместната им дейност, допълни Банов.
 
Министърът е категоричен, че
 
конкурсите в сферата на културата и изкуството трябва да бъдат прозрачни,
 
заради което в момента министерството качва записи от проведените конкурси за ръководни постове в свой канал в YouTube, докато институцията обнови официалния си сайт, казва министърът. "Това е политика на моя екип..., която вече е облечена и със закон."
 
По повод обсъждания конкурс за избор на директор на Националната опера и балет Банов обясни, че сформирането на комисиите става по определени, много ясно разписани правила, в които участват трима представители на гилдиите, които не са обвързани по никакъв начин със съответния институт, трима ясно определени представители на Министерство на културата, представителите на синдикатите и работодателите, юристи и бюджетни представители.
 
Относно финансовите затруднения, пред които е изправена Държавната опера в Русе, министърът коментира:
 
"Бъдещето на Русенската опера
 
ще е такова, каквото е на Националната опера, на Пловдивската опера. То е подсигурено от държавата." Той подчерта, че сътресенията там са финансови, а не художествени и те ще бъдат преодоляни. Според него настоящият директор ще има възможност до края на новия сезон да реализира проектите си и да постигне необходимите положителни постъпления.
 
В момента тече и конкурс за статут на
 
национално участие на Република България във Веницианското биенале за изкуства.
 
Това е най-голямото световно събитие в областта на съвременното изкуство. То съществува от 1895 година и оттогава досега страната ни е участвала пет пъти в него.
 
Статутът, обясни Банов, означва комплект от документи. В момента тече процедура на обществено обсъждане на регламентите за участие. Участието на дадена страна се решава съвместно с организаторите на самото биенале. Те одобряват куратора и "не можем да направим, както се казва, някаква домашна претоплена манджа и да кажем този ще ни представлява", допълни Банов. Той обясни, че сме в напреднали преговори за мястото и условията.
 
Министърът обяви още, че се надява страната да работи в посока устойчиво присъствие на биеналето във Венеция и пое ангажимент през май месец 2019 г., когато то се открива, да има българско представителство.
https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/10/30/3336476_nad_19_mln_leva_uvelichenie_predvijda_bjudjetut_za/