ПОСТИЖЕНИЯ

И Пулев пак стигна до сблъсък с Джошуа

26 ноември 2018

 

 
След успех срещу Хюи Фюри Кубрат Пулев стана официален претендент за пояса на Международната боксова федерация (IBF)
 
Българинът респектира с разум, воля, дух и духовност…
 
Кубрат Пулев си проправи път към сблъсък с Антъни Джошуа. За целта му бе необходим успех на 27 октомври 2018 в София срещу британеца Хюи Фюри.
 
Победа срещу Фюри отваряше широко вратите на Пулев за мечтания двубой с Джошуа. Британецът вече взе няколко пояса на шампион в различните версии, като елиминира легендата Владимир Кличко.
 
Антъни Джошуа е носител на поясите във версии WBA, IBF, IBO и WBO. Уайлдър път е притежател на шампионската титла на WBC.
 
Десетилетието „Кличко” приключи. Това открехна врати за амбиции и реакции. За какво още? За PR акции и за мечти, и не само, на куп претенденти за пояс в най-тежката категория в света на професионалния Бокс.
 
Дионтей Уайлдър изчаква с решението. И най-очакваният мач ( в света) Уайлдър – Джошуа все още се отлага(2018). Вероятно за 2019. Изглежда, че това е плюс за мечтите на други топ боксьори като Поветкин или Пулев.
 
И за двамата загубата от Кличко бе изпълнена с много неприятни емоции – загуба с нокаут(Пулев) в първата половина на 12 рунда мач или с няколко понесени нокдауна в 12 рунда(Поветкин).
 
Пулев и Поветкин не се пречупиха. И заслужават адмирации. Най-вече Пулев. Всеки по своему потърси нататък в кариерата мач срещу Джошуа. Българинът респектира с разум, воля, дух и духовност…
 
Британецът доказа на света изключителната си класа. Убедително спечели сблъсъка на ринга с Кличко. След разменени нокдауни, той стигна до нокаут в 11-ия рунд.
 
Джошуа успя да свали на ринга легендата два пъти в мач -веднъж в 5-ия рунд и още веднъж в 11-ия, когато реферът прекрати срещата. До този момент Кличко не бе нокаутиран в кариерата си.
 
С тези страховити нокдауни Джошуа създаде, мисля си, особена атмосфера: стрес и страх в съперниците за пояси. Колкото и никой от големите боксьори да не признава това, естествено.
 
Според много анализатори към края на 2018 с най-сериозни претенции да оспорят поясите на Джошуа бяха  Уайлдър, Поветкин и Пулев.
 
В битката на нерви, промоутърски трикове или смели решения в края на 2018 първо не издържаха нервите в екипа на Поветкин. За 2019 като претенденти за поясите останаха Уайлдър и Пулев.  
 
Боксовият сблъсък на Поветкин с Джошуа завърши за него с тежък нокаут в 7-ия рунд…Да кажем, че и при силен старт за претендента и относително равенство в резултата през първите 6…
 
Сега на Кубрат му предстои тази силна вечер. Трябва да победи и след това продължаваме с нашите планове”, каза преди мача с Хюи Фюри в София новият мениджър на българина Ивайло Гоцев.
 
Пулев вече регистрира значими успехи в кариерата си на професионалния ринг. Помним, през 2016 той победи в Хамбург Дерек Чисора, взе пояса на EBU и стана претендент за световната титла на IBF.
 
Този път българинът излезе срещу Хюи Фюри, след като не се бе боксирал от 16 месеца. През това време той се отказа от услугите на промоутъра „Зауерланд”.
 
Днес българската голяма звезда на професионалния бокс обаче продължава да работи с германския си треньор Ули Вегнер. И това му носи значими успехи.
 
Новият му мениджър Ивайло Гоцев очаква Джошуа и екипът му да се съгласят на мач с Пулев. "Ако те започнат игри, IBF може да им вземе титлата и ние да играем за вакантен пояс със следващия претендент”, обяви смело мениджърът.
 
Ивайло Гоцев живее и работи в САЩ.Част е от американската компания Epic Sports Entertainment. Работи заедно с адвоката Джон Уърт.
 
На 27 октомври Пулев записа в София 26-а победа в 27-ия си мач на професионалния ринг. Фюри допусна втора загуба от 23 срещи.
 
Мачът се игра в 12 рунда. Тримата арбитри дадоха победа по точки на Пулев с разлика. Пулев доминираше на ринга, с изключение на 3-ия и 7-ия рунд, може би, и два рунда „на кантар”.
 
С този успех българският боксьор стана официален претендент за пояса на Международната боксова федерация (IBF), който се държи от Антъни Джошуа. Втори път в кариерата Кубрат Пулев стига до мач за титлата.
 
След този мач българският боксьор вероятно ще се насочи и към Чикаго. Там има голяма българска общност . „Българите в Чикаго познават Пулев и са фенове на спорта”, споделя кратко за планове пред медии Гоцев.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
P.S. На 1 ноември Кубрат Пулев написа в интернет:
„Честит празник, българи!...
Нека пазим българското, да уважаваме писмеността и книжовността, нека никога не спираме да се стремим да бъдем горд, достоен и образован народ.
Респект за всички български учители, които са нашите съвременни носители на светлина, просвета и знание.
Няма прегради за българския дух! И днес е само един от многото дни, в които е добре да си спомним колко велика е нашата България”.