КАЛЕЙДОСКОП

Българин отличен с почетен плакет от кмета на Чикаго

12 ноември 2018

 

Българин с награда от кмета на Чикаго
Кметът на Чикаго - Рам Емануел, награди български шофьор на достъпно за хора с увреждания такси. Сънародникът ни Симеон Летов получи почетен плакет и медальон за таксито си на стойност $60 000. Обикновено шофьорите плащат наем за медальон по около $800 на седмица. Медальонът ще даде възможност на Симеон Летов да бъде независим в настоящата си професия. Той е избран от над 400 шофьори на таксита, пригодени за хора в неравностойно положение. Благодарение на доброто си отношение и отлично обслужване към клиентите си, самите те са го предложили за тази награда.
Отличието се присъжда от отдел "Бизнес въпроси и защита на потребителите" към кметството на Чикаго, по линията за примерно обслужване на хора с увреждания за изминалата 2017 година. Освен Симеон Летов, още четирима други негови колеги на обикновени таксита са получили подобни награди. На някои от новопридобитите собственици на медальони, кметството предлага допълнителен бонус от $15000 за преобразуването на колата в достъпна за инвалиди.
Наградите изтъкват усилията на кметството в Чикаго да увеличат броя на такситата пригодени за инвалиди. Те служат като стимул за шофьорите да направят колите си достъпни за тях. От 2011 г. насам, във ветровития град се е увеличил повече от три пъти броя на превозните средства, достъпни за инвалидни колички (WAV). От кметството в Чикаго вярват, че достъпността и надеждността на такситата, пригодени за инвалидни колички, са от решаващо значение за подпомагане на хората с увреждания да участват пълноценно в живота на общността във всички квартали в града.
Наградата "BACP Taxicab Driver Excellence Award", стартира през 2012 г., за да възнагради шофьорите, предоставящи примерни услуги на пътниците с увреждания.
Симеон Летов идва в САЩ през 2001 г. за обучение по мениджмънт и финанси. След дипломирането си, работи в компания като мениджър в продължение на 10 години. Преди няколко години, когато финансовата криза удари икономиката на САЩ, той опитва да си намери друга работа. В този момент на голяма безработица, му се налага да започне какъвто и да е вид работа, за да плаща семейните си разходи. Тогава започва да кара такси за инвалиди и обслужва хората с увреждания.
"Tази награда пренадлежи на цялото ми семейство, защото когато аз работя по много часове всеки ден, съпругата ми трябва да се грижи за трите ни деца и за всичко останало. Благодаря й от сърце за това, че е до мен и заедно се борим с чудото наречно живот", беше кратък Симеон Летов.
Изборът му да работи в помощ на нуждаещите се от по-голямо внимание хора, не изглежда случаен, заради съдбата на самия Симеон Летов. Преди 27 години, в България, когато е бил само на 16 години, той се разболява от смъртоносната болест на кръвта - левкемия. Преминава през невероятни трудности и препятствия, като на няколко пъти е бил на косъм от смъртта. Нямало е лечение, лекарство или лекар, които да го излекуват. Единствената възможност, която му е останала, е била неговата вяра в Бога. Година по-късно, Бог чува молитвите му и чудото се случва, той е излекуван. От тогава започва редовно да посещава християнска евангелската църква. Неговият път във вярата и изучаването и живеенето на християнския живот го правят чувствителен и загрижен към нуждите на хората. В Чикаго, всяка неделя, Симеон Летов и семейството му посещават българска евангелска църква "Нов живот".
 
Радостина Павлова
кореспондент на в. "България"

 http://www.bulgaria-weekly.com/the-week/chicago-chronicles/8343-bulgarin-s-nagrada-ot-kmeta-na-chicago.html