ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Триумф за родната борба. Тайбе Юсеин №1 в света

08 ноември 2018

 

„Тази титла чаках 10 години. Сбъднах една своя мечта”, изповядва Тайбе Юсеин
Откъде за започнем с размисъла за поредния триумф на родния спорт: злато на първенството на планетата в Бупадеща - от спорта или от личността?
Едва ли някой, който обича българския спорт, няма да изпита особена радост при мисълта, че в борбата на световното първенство имаме нов триумф и ново златно отличие.
Защото за нас, българите, борбата е спорт с традиции. Постигали сме значителни успехи на световни и европейски първенства и на ОИ.
Представянето на Тайбе Юсеин и Биляна Дудова в Будапеща респектира. Достигнаха до финалите в Будапеща. Тайбе Юсеин спечели финал срещу представител на юпонската школа, която е доминатор в женската борба днес.
Така Юсеин вече има пълна колекция от медали на шампионати на планетата след две сребърни и две бронзови отличия.
Двете българки предложиха убедителни изяви в сложна конкуренция. Завоюваха нови позиции на върха след триумф по рано през годината и на европейското първенство в Каспийск.
На първенството на планетата обаче всичко е различно. И е разположено другояче: нямаме друга световна титла след тази на легендата Станка Златева.
„Сега всички знаят името ти и никога няма да го забравят” възкликна български журналист в родна медия след успеха на Тайбе.
Журналистът обърна внимание, че „…тихото и скромно момиче преживя десетки несгоди, преодоля всевъзможни препятствия, справи се с всички и всичко, което застана на пътя й”.
Всеки голям спортист трябва да покаже завидна класа, завидна концентрация и воля, да следва тактически план, за да успее във финалите на състезанията.
Днес се радваме да виждаме в Тайбе Юсеин „вдъхновяваща и мотивираща личност, подобно на тези, от които тя черпи енергия до този момент”.
Голямата спортистка не крие кой е нейният кумир в спорта."Като малка се възхищавах и все още се възхищавам от Валентин Йорданов”, споделя българката.
Впрочем, Тайбе все още използва неговата коронна хватка, когато има удобен случай.Днес тя е най-сериозната надежда българският спорт да постигне нови върхове на ОИ в Токио.
В мислите ни за триумф и на ОИ днес реално жените с много изпреварват мъжете – поглеждаме към художествената гимнастика, борбата или бокса.
ОИ олицетворяват звездните мигове в кариерата на един  спортист. Всеки спортист се стреми към олимпийски пиедестал устремно или с определен план през целия олимпийски цикъл.
На ОИ в Рио де Жанейро България остана без златен медал. Основателно това внесе определени притеснения или съмнения за тенденциите и практиките в определени спортове.
На първенството на планетата в Будапеща жените очаквано зарадваха. Очаквано, защото тази оценка можеше да им дадем и след представянето им на Европейското първенство в Каспийск(2018).
Постигнатото в Будапеща от жените в борбата има много висока стойност. Това е първа титла на планетата за родната борба в последните пет години.
Последно на световния връх стъпва Иво Ангелов през 2013 година.Тогава шампионатът също се провежда в унгарската столица.
Знаете ли какво е шест пъти да си на второ място на европейски и световни първенства?се запита български журналист. С това ни подсказа за чувствата й.
„Тази титла чаках 10 години. Сбъднах една своя мечта”, каза Тайбе Юсеин след състезанията в Будапеща… Неин треньор е Петър Касабов.
Тайбе Юсен и Биляна Дудова ни убедиха във високата класа и потенциала, който притежават, в това, че българската женска борба има не само минало и настояще, но и голямо бъдеще.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”