КАЛЕЙДОСКОП

Пескара, Колеферо, Рим в ритъма на българските танци

08 ноември 2018

 

 
Фолклорна Магия, пренесена от България
…„Загорче“ тръгват от Стара Загора през Сърбия, Австрия, Швейцария – с концерти в Цюрих, Базел, Бийл и Лозана, на турне в Италия. Първата  спирка тук е в Милано, за културно- историческа обиколка на града! Миланската скала, града на модните дизайнерски магазини… Вълнуващо преживяване е да изпеят една своя песен във фоайето на Миланската скала /на сцената тече репетиция/. Голяма радост и чест е за „Загорче“ да видят в музея на Миланската скала маслени портрети на 7 велики, световно известни български изпълнители.
 
След посещението на северната италианска столица Милано, благодарение на организаторката Калина Георгиева се реализира и концерт във Верона.
Е, не на „Арена Верона“, но в зала! Верона е богата с културни паметници, слънце, много туристи. Не се пропуска между подготовката за концерта да се посети къщата с  известния балкон на Жулиета от Шекспировата пиеса „Ромео и Жулиета“.  Българската общност поддържа българския дух с българско училище и с дългогодишен народен състав, ръководен от хореографката и учител г-жа Калина Георгиева! Радостта от срещата на публиката и „Загорче“ се вижда на всяка снимка от усмихнатите и грейнали  лица.
 
Концертът в Римини е  организиран  от ръководството на Българско неделно училище „Рaйна Княгиня“ и основно от Георги Косов –  сцена на открито, място за отсядане на групата и туристическо посещение в Римини и  Република Сан Марино. Ансамбълът  представя  програмата си пред българската общност и гости! Публиката е на крака, с неспираща радост аплодират малките „Загорчета“!
Пескара, Рим, Колеферо и Неапол нямат търпение да бъдат посетени от „Загорче“ !
Концертът е в прекрасна зала и с много въодушевена публика! Емоция, хармония, родолюбие, талант и харизма! 32 малки българчета въвличат и предават магията и невероятната красота на българската музика и танци. Много италианци откриват България изненадани и впечатлени! Представителите от градската управа  щастливи, играят, забавляват се и много благодарят! Домакините – Надежда Димитрова Славова и Тереза Атанасова де Преторо се радват на резултата, както и „Загорче“ – за организацията и топлия прием!
 
Казват всички пътища водят към Рим!И пътят на „Загорче“ се отклони за кратко във вечния древен град Рим, както и във Ватикана!  Домакините от Българското училище „АзБуки“ към Културна асоциация Асен и Илия Пейкови в Рим и Колеферо ги очакват с нетъпение! Посрещнати  в Рим от жаркото  слънце и жега, „Загорче“ устоя! Посети  неописуемо ценна за християните и най-красивата Базилика „Свети Петър“. Посещение, пълно с  разказани истории за папи, за Свети Петър, за християнството, Микеланджело и неговата скулптура „Пиета“, за Рафаело  и др. Кратка, но ценна разходка! Доволни, но  малко изморени!
На 60 километра от Рим  сцената на площада пред   Община Колеферо се подготвя за концерта на ансамбъл „Загорче“. Публиката е в очакване! БУ„АзБуки“ в Колеферо – деца и родители, гости  в ритъм на музиката и танците  аплодираха въодушевено.
Сред публиката на концерта в Колеферо на българския ансамбъл „Загорче“ е поканен и почетният кмет на Колеферо – НП г-н Пиерлуиджи Санна, който накрая, впечатлен от ритъма на българскаите танци, не подмина да вземе микрофона и да сподели вълнението си от прекрасната вечер на площада! Благодари лично на децата, ръководителите и организаторите на събитието! Един добър повод за обмен на култури и толерантност помежду ни в голямото семейство на Европейския съюз. Накрая  на площада се изви българско хоро – хванати заедно „Загорче“ и гости. Вълшебна магия! Магия, пренесена от България тук сред българските деца, родители и италианци с неверояна любов и харизматичност!...
Част II от по-обширен материал
Мариола Георгиева, Рим-Колеферо, Италия
снимка: "Загорче", архив