КАЛЕЙДОСКОП

Български ритми и танци в Италия

07 ноември 2018

 

Деца с невероятна българска красота и талант, под звуците на авторските музикални съпроводи на композитора Кирил Тодоров и ръководителите им Венелин Кръстев – хореограф и главен художествен ръководител, Антонета Крумова – диригент на хоровия състав, и Красимира Манчева – диригент на оркестъра, свириха на живо, пяха и танцуваха!
Организираното от ръководството на ансамбъл „Загорче“ турне в Италия бе повод за всички български неделни училища в Римини, Верона, Пескара, Колеферо и Неапол да отворят врати и да посрещнат с първия звънец за новата учебна година в рътъма на „Загорче“. Ритъм, който ще  ни държи будни цяла учебна година! Няма по-емоционален и красив начин на изпълнение на цялата разнообразна програма от тези невероятни, харизматични, прелестни, талантливи, дисциплинирани възпитаници на „Загорче“!
 
Ансамбъл „Загорче“ е с повече от 40 годишна история, изцяло с детско участие! Учудващо е колко малки деца умеят и продължават българската традиция да свирят на народни инструменти – кавал, гъдулка, тъпан и гайда на живо, да пеят и да танцуват! Всички правят всичко! Удивително!
Преди да станат инструменталисти и хористи, всички деца са били танцьори. Така те постепенно попиват ритмите – характерни и сложни за незапознатите с тях, а след това усвояват с по-голяма лекота пеенето и свиренето на инструменти. И в резултат – всички могат всичко т.е. да танцуват, пеят и свирят, едновремено. Някои деца започват от 4 годишни и продължават до 18 – завършването на училище.
Костюмите са по автентичен образец от Тракия. Те са почти на възрастта на ансамбъла. Средства за нови….. Сменят се само ризите.
В Италия ансамбълът е бил през 1988г. в Болоня. Участвали са във фестивала Бимбобо. Записани са в Златната книга на фестивала. През 2000- та година отново в Болоня и Модена, с големи площадни участия и концерти в няколко църкви. Това е третото посещение в Италия, с концерти във Верона, Римини, Пескара, Колеферо и Неапол. Музиката почти изцяло е авторска, но използват и автентични образци на които правият собсвени аранжименти…
Мариола Георгиева, Рим, Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови”
Част I от по-обширен материал