ПОСТИЖЕНИЯ

Виртуозният цигулар Васко Василев изнася концерти в Родината

06 ноември 2018

 

В последните години именитият цигулар Васко Василев често е в Родината. Представя произведения на Вивалди, Пиацола, Шостакович, Гершуин и др.
Преди 2 години предложи дори национално турне в 12 града. Концертите обединиха фламенкото и испанската музика…
Не спира да радва българската публика. През ноември 2018 предприема 5 концерта в четири български града( Варна, Русе,Пловдив, София).
Изнасял е концерти в много страни. Преподавател е във Валенсия и Лондон.
Преди време, когато разбира, че билетите за негов концерт в НДК са разпродадени бързо, си пожелава и концерт „плюс”, пак там, с вход за всички желаещи тази среща.
А срещата с музиката и изпълнителското майсторство на именития цигулар е вдъхновяваща и изключително събитие в живота на българина.
След голям концерт в София, музикантът пак се завръща, и още следващата година за концерт тук. В медиите го питат: „Носталгия ли е това?”
Отговорът не изненадва. Именитият цигулар е в контакт с публиката. Получил много писма с въпроса: „Защо само в София?”
Решил да сгъсти графика си. Намерил "прозорец" и ситуация. И си пожелал национално турне в директен отговор, обърнат към българската публика.
„От моето първо стъпване на сцена като детедопоследния концерт пред българска публика съм усещал и подкрепата, и обичта. И за мен това винаги е било най-голямата награда за всичко, което правя”, изповядва музикантът.
Кариерата на Музиканта в Европа е признание в определен смисъл и за нивото на музикалното образование тук.
Българската публика го познава от появата му на сцената, когато е бил едва 5-годишен. 7-годишен свири като солист на Български камерeн оркестър в зала „България” в София и под диригенството  на Дина Шнайдерман.
2 години по-късно Васко Василев записва със Софийската филхармония своята първа дългосвиреща плоча, се припомня още в медиите.
…През 1994 той става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера в Лондон.
Свири на цигулка „Амати”. В света съществуват десетина екземпляра, ни съобщават  издания. Инструментите са на възраст от по над 300 години.
Искат от него в интервюта прозрения какво и как прави, как мисли за музиката. Музикантът не се впуска в просторен размисъл. Кратко обявява: „…не си представям живота без музика”.
Естествено, че прибавя и важни акценти. Музиката… „е свят на образи, чувства, емоции и умение да съпреживяваш, по някакъв начин те учи на отношение към света и към живота”, казва Василев.
Музикантът е от тези изключителни личности и велики професионалисти, които себераздаването на сцената и в кариерата свързват с духовното, емоциите и публиката.
В сложния и често противоречив свят, в който пребиваваме, ние водим нелеки битки, понякога, и с модели, и със себе си, и с промяната в нас. Музиката, изпълнена от изключителния музикант, ни носи позитивни емоции.
Неговият позитивизъм е заразяващ, отношението му към приятели и стойности в живота – извикващо възхищение, „объркващо” песимиста, искреността му – блести, изречена от признат професионалист…
„Ако всеки прави това, което обича и в което вярва, мисля, че няма начин да няма успех, независимо колко е трудно и колко е малък пазарът”, разсъждава големият музикант.
Като стане дума за мечти, разбираме че музикантът мечтае за турнета, нови концерти и нови предизвикателства…
На въпрос за любовта в живота ни, Васко Василев е прям:”Всичко, което правя, е свързано с нея – от вдъхновението и до реализацията на един проект”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”