АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Български творци в Барселона

05 ноември 2018

 

 
 
Изложбата на Вежди Рашидов и Николай Янакиев направи фурор в Барселона
 
Истински фурор сред испанската публика предизвика откритата изложба от 12 скулптури на Вежди Рашидов и 11 живописни платна на Николай Янакиев в галерията на Кралския артистичен кръг в двореца „Пинятели“ в центъра на Барселона.
Най-старата професионална галерия в Испания, основана още през 1881 г., бе препълнена от ценители, колекционери, изкуствоведи, собственици на галерии, дипломати, представители на кметската управа, бизнесмени, които аплодираха творбите на двамата български художници. Куратор на изложбата е Долорес Накова.
Известният изкуствовед Жозеп Феликс Бенз, президент на Кралския артистичен кръг на Барселона и член на Международната конфедерация на арт критиците, откри експозицията с вълнуващо слово, в което заяви: „Барселона тази вечер преоткрива големи таланти от България. За мен е чест да представя в най-старата професионална галерия на Испания автори от такава висока класа в изкуството, каквито са Вежди Рашидов и Николай Янакиев. Техните творби имат значение не само за европейската, а и за световната култура. Ето защо се надявам, че с изложбата направихме първата крачка, с която ще реализираме съвместни проекти, свързани с културата на два стари народа, незнайно защо останали толкова малко познати един за друг до днес“.
Интелектуалният елит на Барселона се възхити на скулптурите на Вежди Рашидов и на живописните платна на Николай Янакиев. Всепризнатият колекционер Луис Басат се задържа дълго пред „Портрет на Гауди“, който Рашидов е изваял от бронз и така е увековечил образа на Антонио Гауди – прочутия архитект на емблематичната за Барселона катедрала „Саграда фамилия“ и други знакови сгради в Каталуния.
„Предвиждаме да има постоянно присъствие на български творци, които да подреждат всяка година изложба в Кралския артистичен кръг”, обясни кураторът Долорес Накова. Тя бе категорична, че Каталуния заслужава да види произведенията на родни артисти, признати в други страни.
Изложбата на Вежди Рашидов и Николай Янакиев ще продължи до 4 ноември. Двамата художници се подписаха в Златната книга на Кралския артистичен кръг, в която се пазят посланията на творци като Хуан Миро, Пабло Пикасо, Салвадор Дали.
https://www.monitor.bg/bg/a/view/izlojbata-na-vejdi-rashidov-i-nikolaj-janakiev-napravi-furor-v-barselona-146755