ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Младежки Олимпийски Игри – Буенос Айрес 2018. Игрите и българите

31 октомври 2018

 

5 пъти младите български спортисти триумфираха в Буенос Айрес
 
2 триумфа за акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров
 
Рекорден брой млади спортисти се състезаваха на третите Младежки Олимпийски Игри (6-18 октомври 2018, в Буенос Айрес). 3998 състезатели от 206 страни си разпределиха отличия в 241 дисциплини в 32 спорта.
През 2018 година в Младежки Олимпийски Игри бяха включени 4 нови спорта: карате, спортно катерене, ролкови кънки и брейкденс.Искаме да използваме младежките игри като възможност да тестваме нови спортове и събития и да видим как те ще се включат в програмата”, обяви Томас Бах, президент на МОК.
 
В надпреварата участваха състезатели от 14 до 18 години. Игрите в Буенос Айрес бяха и първото олимпийско събитие, в което участват равен брой представители при мъжете и жените.
 
Томас Бах се надяваше с Игрите в Буенос Айрес да започне „нова ера” в олимпийското движение.
 
Заедно със спортния характер, младежките игри предложиха културна и образователна програма. По уникален начин те заложиха и на състезания със смесени отбори. Победителите слушаха на почетната стълбичка химна на своята страна.
 
България посрещна игрите с оптимизъм и импулси на надежда. „…Най-важното е да пристигнат живи и здрави, да се чувстват добре, да влязат в ритъм.Нека младите да се мобилизират и да покажат това, за което са се готвили толкова дълго време", обяви при изпращането на спортистите за Буенос Айрес генералният секретар на БОК Белчо Горанов.
На ОИ в Рио спортистите на България останаха без златни отличия. И златните отличия на престижни спортни форуми са се превърнали ако не в мечта, то в страст и импулс, в предизвикателство „плюс” и стимул за проява на класа и характер за всеки спортист тук.
 
Българите се състезаваха в Буенос Айрес в следните спортове: акробатика, бадминтон, бокс, борба, вдигане на тежести, джудо, спортно катерене, фехтовка, художествена гимнастика, спортна стрелба, плуване, лека атлетика, модерен петобой и тенис.
 
В спортове като борба, бокс, художествена гимнастика имахме относителни успехи и на ОИ в Рио. В леката атлетика, тениса, бадмингтона или спортната акробатика се настройваме младите звезди днес - да са от лидери-те на българския спорт утре.
 
В Буенос Айрес младите български надежди водиха здрави битки за отличия. Катерачът Петър Иванов и смесената двойка в спортната акробатика Мариела Костадинова и Панайот Димитров се класираха за финалите.  Проправяше си път към финала и тенисистът Адриан Андреев: успех срещу Филип Яну на ¼ финал, но неуспех срещу Факундо Диас на ½ финал. В карето заедно с Хиджиката българинът стигна до финал срещу аржентинците Баес и Акоста…
Изживяхме и много голяма радост и някои малки разочарования. Възхитиха ни успехите на акробатите. Силно впечатляващ е не само триумфът, но и резултатът в тройния скок при девойките. Известно разочарование изпитахме… в тениса. Но това е спортът – привлекателен, изискващ много труд и изграждащ способност спортистът  да понася големи натоварвания…и да съумява да постига максимална концентрация по време на състезанията.
 
Катерачът Петър Иванов попадна във финала 6-и. Най-добре се представи в коронната си дисциплина боулдър, като постигна четвърти резултат. В дисциплините „скорост” и „трудност” младият български атлет остана 5-и. И приключи без медал.
Мариела Костадинова и Панайот Димитров завършиха  на първо място в мултинационалното гимнастическо състезание за смесени отбори.Участници в тима „Симон Байс”, те триумфираха в уникално състезание. Спор за отличията водиха 12 отбора, включващи представители на различни държави.В отборите участваха по три момчета и по три момичета от спортната гимнастика, по три момичета от художествената гимнастика, по една смесена двойка от акробатиката, по едно момче и по едно момиче от батута.
 
Смесената двойка на България в акробатиката Мариела Костадинова и Панайот Димитров спечели и втори златен медал в същинската надпревара. Българската двойка е първата в историята, която печели златните отличия както в отборната надпревара, така и в индивидуалното състезание, отбелязаха медии.
 
Когато бяха преминали 2/3 от състезанията, България вече имаше в актива си 9 медала. Освен медалите на Костадинова и Димитров, две титли в отборните състезания извоюваха стрелецът Кирил Киров, в спортната стрелба с пистолет от 10 м., и бадмингтонистката Мария Делчева. Адриан Андреев взе сребърен медал на двойки в тениса. Второ място спечелиха щангистът Христо Христов и лекоатлетът Валентин Андреев в хвърлянето на чук. С бронзови медали се окичиха Галя Шатова (вдигане на тежести) и Едмонд Назарян (борба). И това не бе краят.
Очаквахме престижно класиране през следващите дни още в тройния скок за девойки и в многобоя в художествената гимнастика. И, наистина, Александра Начева триумфира на троен скок, като записа две върхови постижения: 13,76 и 13,86 и в двата дни на състезанието. Българската грация в Буенос Айрес Татяна Воложанина по-скоро разочарова, като остана без медал. Класира се 5-а. В последния ден на Игрите боксьорката Горяна Стоева загуби от американката Хевън Дестини в битката за бронзовия медал в категория до 51 килограма.
Младежките Олимпийски Игри в Буенос Айрес донесоха голям триумф на младите спортисти на Руската Федерация, спечелили 29 златни отличия. Два дни преди края на Игрите, Руската Федерация вървеше лидер със спечелени 25 златни, 15 сребърни и 12 бронзови медала. И на практика беше недостижима на върха. Второто место заемаха представителите на Китай (18-9-9), трети бяха тези на Япония(14-8-12).
От 206-те страни, които имаха представители в Буенос Айрес, 93 спечелиха отличие. 63-и страни си тръгнаха с поне един златен медал, отбелязаха медии.
Някои от най-големите звезди в световния спорт почетоха с присъствието си и с изявления Младежките Игри. „Юношеската Олимпиада е трамплин в света на професионалния спорт. Младите изгряващи звезди имат уникална възможност да заявят пред света за себе си”, каза Елена Исимбаева.
 
Младите спортисти днес може да станат лицето на родния спорт утре. „В следващия олимпийски цикъл може да очакваме от тях нови успехи”, допълни още двукратната олимпийска шампионка от Пекин и Лондон, относно изявите на младите звезди.
 
Преди 4 години в Нанджин младите спортисти извоюваха за България 2 златни и 4 сребърни медала. Сега постигнаха като резултат 5 златни отличия и общо 10 медала. В Буенос Айрес българите спечелиха два златни, два сребърни и два бронзови медала. Към тях добавиха и още три златни и едно сребърно отличие от състезанията за международни отбори.
 
С представянето на българите в Буенос Айрес се заредихме с оптимизъм и надежди. На ОИ България ще разчита на отличия и в художествената гимнастика, и в стрелбата, и в борбата, но и в леката атлетика и в спортната акробатика, когато стане част от олимпийската програма.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”