КАЛЕЙДОСКОП

Създаване на нова парламентарна комисия в Македония

24 октомври 2018

 

В македонското събрание ще се създаде комисия за помилване на депутатите, обвинени за насилието от 27-ми април 2017 год.
 
Очаква се да се формира парламентарна комисия за помилване на депутатите, които са участвали в кървавото насилие от 27-ми април миналата година. Това тяло бе обещано от премиера Зоран Заев на пресконференцията, след гласуването за пристъпване към конституционни промени.
Депутатите от партията ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха за предложението за конституционни промени, Кръстьо Мукоски, Любен Арнаудов и Сашо Василески са сред обвиняемите за терористично застрашаване на конституционния ред.
Осемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ които гласуваха за промените на Конституцията, отправиха няколко изисквания към правителството, от чието изпълнение ще зависи тяхната по-нататъшна подкрепа за конституционните промени. Едно от тези изисквания е приемането на инициативата на премиера на Македония, Зоран Заев за опрощавне на насилията от 27-ми април 2017 г. в Събранието на Република Македония и за цялостно национално помирение.
Днес премиерът Заев заяви за медиите, че в тези изисквания на депутатите, няма абсолютно никакви пречки и проблеми и той вярва, че те ще могат да бъдат изпълнети и депутатите заедно да гласуват за окончателната версия на конституционните промени. Той добави, че очаква чрез всеобхватен процес да бъдат определени конституционни поправки които гарантират надеждност, сигурност, стабилност и икономически просперитет на държавата.
И министърът на отбраната на Македония, Радмила Шекеринска, днес изпрати съобщение за помирение и прошка, но без конкретен отговор дали това означава амнистия насилията за 27-ми април. Тя каза, че освобождаването на депутатите от домашен арест и гласуването в парламента са случайни.
Част от лицата които са обвиняеми за терористично застрашаване на конституционния ред, които, както самите казват, са членове на ВМРО-ДПМНЕ, изпратиха съобщение до обществеността. По този начин те се стремят да подкрепят конституционните изменения, насочени към членство в ЕС и НАТО, а същевременно обвиняват ръководството на ДПМНЕ за предателство. В съобщението между другото пише:
„В тези изключително емоционални и сложни моменти за македонският народ, сме длъжни да не премолчиме бурята, която лети над обществеността след гласуването в парламента. Именно като обвиняеми в случая на 27-ми април и като доказани патриоти и защитници на тази част от македонската земя, ние сме длъжни да не мълчим за тези събития.
-Подкрепа на всяка цена да бъдат приети поправки в конституцията, поставени като условие от 8те депутати от опозицията, които гласуваха с ЗА. -Няма отстъпление – да се гарантира македонската идентичност!
-Спешно да спрат атаките на депутатите, защото те са наши братя по кръв и род.
-Да ви припомним, че фалшивата надежда е най-трудният удар върху човешката психика. Последните месеци от Мицкоски ни беше обещана гаранция с имуществото на партията- това не стана!
-Беше обещан законопроект за амнестия- не стана!
-Ясно подкрепяме евроатлантическото бъдеще на Македония, защото мечтата и борбата на нашите предци беше за интегрирана и прогресивна Македония.
-Искаме незабавно влизане на Македония в НАТО, за да можем да имаме сигурна териториална цялост и да не забравяме, че за тази територия са загинали комитите, партизаните и защитниците от 2001 година.
-Недвусмислено протягаме ръка и подкрепяме процеса на национално обединение! Прощаваме, за да ни простят. Призоваваме и подаване ръка на приятелство с албанците в Македония и нека най-накрая да направим тази смела стъпка.“
Зоранчо Маринков, Гласпрес,
ttps://www.glaspress.rs/в-македонското-събрание-ще-се-създаде/