КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Чикаго. Училище „Св.София”

23 октомври 2018

 

 
Открииване на новата учебна година в училище „Света София"
 
Детенце хубаво, пиленце любаво,
къде под мишница, с таз малка книжчица?
Отивам, бабичко, макар и слабичко,
с книга да се уча, добро да сполуча.

Отново е септември. Празнува цяла България, празнуваме и ние: онези, които тепърва ще влязат в училище и тези, които за пореден път ще прекрачат училищния праг, пораснали с едно лято, копнеещи да видят старите си приятели, да седнат на чиновете, опазили тайните им, да вдишат въздуха на класната стая, натежал от знания, от смях и лудории.
Отново е септември. Празнуват стари и млади. Народът е казал: "С наука към сполука!" Открай време българинът е държал челядта му да се образова, давал е мило и драго за просвещение, осъзнавайки силата на знанието. До учениците стоят учителите, притихнали и умилени, изпълнени с мисълта за голямата отговорност на благородното дело. За тях са пъстроцветните букети, слънчевите усмивки, протегнатите ръце, отворените за обич сърца. В тях са вперени очите ни, надеждите да ни поведат по тайнствените пътеки на различните науки, да отворят вратите към красивата страна, наречена знание.
И тръгва младостта на България към училище - пременени, усмихнати, големи и малки ученици. За тях са песните и танците, подаръците и изненадите. Като добри орисници всички им пожелават здраве, сили, постоянство, амбиция и успехи в овладяването на знанията.
Голямо е вълнението и на родителите, тъй като тази дата им напомня неповторими трепети, връща ги към най-безгрижните и щастливи дни от живота им, припомня мечтите, идеалите на детството и юношеството, а в детето до себе си, те влагат надеждите за прекрасното му бъдеще. И до ден-днешен майките спазват традицията да плиснат вода пред детето си, което тръгва към училище с благословията - „НАСЛУКА!".
След посрещане на българското знаме, директорът на училището, г-жа Даниела Михайлова поздрави всички присъстващи, като им пожела:„Нека новата учебна година да бъде успешна! Да бъде спорна и ползотворна! Да бъде щастлива и благодатна! На добър час!
Нашето тържество продължи с рецитал, в който взеха участие деца от различни класове - от развълнувания и притеснен бъдещ първокласник, до спокойния и уравновесен осмокласник. Чрез своите стихове децата още веднъж ни напомниха за красивата и далечна България, за колорита и богатството на българския език, за радостта и гордостта от това, че сме българи. Специален поздрав беше отправен и към бъдещите първокласници, които с трепет и вълнение очакваха да прекрачат прага на родното училище.
С тържествен водосвет отец Грую Цонков благослови всички присъстващи и им пожела успех през новата година.
Удари и първият училищен звънец. По стара българска традиция, под венец от цветя, с топла питка и мед, учениците прекрачиха прага на родното училище.
Нека посрещнем предизвикателствата на новата учебна година смело и решително! Нека тя бъде успешна и усмихната!
Попътен вятър в страната на знанието!
 
Йорданка Петрова
за в. „България"
http://www.bulgaria-weekly.com/the-week/chicago-chronicles/8377-otkrivane-na-novata-uchebna-godina-v-uchilishte-sveta-sofia.html