КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. „Да” на споразумение за свободна търговия С ЕС

23 октомври 2018

 

 
Привържениците на "твърд Брекзит" препоръчаха споразумение за свободна търговия с ЕС
 
Привържениците на "твърд Брекзит" препоръчаха споразумение за свободна търговия с Европейския съюз и призоваха министър-председателя Тереза Мей да се откаже от плановете си да поддържа тесни отношения с ЕС след оттеглянето на Великобритания, предаде "Франс прес".
 
Институтът по икономически въпроси (IEA), обединяващ основните поддръжници на Брекзит без отстъпки, представи плана си за периода след Брекзит, според който Лондон няма да има никаква полза от плана на Мей, предвиждащ тесни икономически връзки и създаване на зона за свободна търговия за промишлени стоки и селскостопански продукти.
 
Предложението на института предвижда реципрочен достъп на ЕС и Великобритания до техните пазари, да няма мита за търговията със стоки, включително селскостопански, както и максимално взаимно признаване на регламентите. Лондон обаче да си запази контрола върху търговската си политика и възможността да сключва собствени търговски договори с трети страни.
 
Междувременно германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че Великобритания ще напусне Европейския съюз по приятелски, предаде ДПА.
 
"За мен е важно (Брекзит да бъде осъществен) в приятелски дух", каза Меркел по време на политическа дискусия с граждани в Хановер.
 
Тя отбеляза, че много британски правителства са казвали негативни неща за ЕС в миналото. Така че за мен не е изненада, че това се отрази на общественото мнение във Великобритания за Брюксел, допълни Меркел, визирайки резултата от референдума за Брекзит.
 
Тя подчерта, че Германия иска споразумение за Брекзит, което да остави Великобритания възможно най-близо до Европейския съюз, предаде "Ройтерс". Внимавайте с какъв тон говорите на Великобритания, призова Меркел европейските политици. Тя се аргументира, че има риск твърде острота реторика да подкопае проевропейските гласове в страната. /БТА
https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/09/25/3316095_privurjenicite_na_tvurd_brekzit_preporuchaha/