Предстоящи Събития

ДА ПОГЛЕДНЕМ / LET’S LOOK С МИГЛЕНА САВОВА-ОКЛЕР

22 октомври 2018

 

 
Български артист от Женева
МИГЛЕНА САВОВА-ОКЛЕР
гостува в София с
изложба живопис
ДА ПОГЛЕДНЕМ / LET’S LOOK
Със съдействието на Сдружение „Толкова близо, толкова далече” и Държавна агенция за българите в чужбина
 
Галерия за съвременно изкуство
София, ул.”Будапеща”, 2
Хотел Арена ди Сердика
23.10-30.11.2018
Откриване: 23.10.2018, 18.30
Куратор:  Цветелина Русалиева
 
…Избирането на човешкото лице като тема е провокирано от интереса на художничката Миглена Савова-Оклер към личността и реакциите й, тъй като обществото ни е все повече стандартизирано, много близко до описанията от Джорж Оруел в романа му “1984”.
 Темата за лицата е импровизиран отговор на социалния ефект - своеобразно разочарование в нашето време, когато има свръхпроизводството на селфита, и още по-силно се подчертава нарастващата загуба на самоличност и идентичност, или казано по друг начин “... всичко по много става безинтересно...”.
С експресивност е показана цветовата динамика, която изглежда свободна и сякаш своенравна. Чрез наситеността на цвета, като творец Миглена Савова-Оклер изследва лицето, то е географията на идентичността, с акцент върху емоциите.
Художничката умело прихваща моментите на погледа, който изразява тази емоция. И това е своеобразно изследване на състоянието на ума на персонажа, в търсене на вътрешния му свят.
…Пушенето е и социален акт и елемент на комуникация, взаимодействия и провокация. Образът на пушача се променя според географията, културата и времето.
    Концепцията на изложбата ДА ПОГЛЕДЕНЕМ e търсене на запечатване на онези лица, които носят духа на времето и пространството, както и емоцията от един характерен социален акт – пушенето с общуване.
Информация:
www.soclosesofar.net
https://blitzartatmosphere.ch/blitz-art-portrait/