КАЛЕЙДОСКОП

Пикник на българи в Чикаго

22 октомври 2018

Благоевградски пикник се състоя в Чикаго

Приятен аромат на скара и позитивно настроение беше събрало около 150 джумалии в прекрасен парк в покрайнините на Чикаго.
Празникът е втори за Джумалии, преди две години на същото място се проведе първият по рода си пикник . Главни организатори бяха г-жа Катерина Ангелова и колоритният Йордан или DJ Danne Ilich, който беше отговорен за музикалното оформление и който също е от Благоевград.
В празника беше подготвена програма с викторина от въпроси,свързани с историята на града, беше подготвено табло със снимки на града, актуални и от миналото, спортни личности, парковете и табелки с имената на кварталите в любимия ни град. Бяха осигурени награди за най-любознателните и най-активни във викторината.
Ето няколко думи от главните организатори:
- Г-жо Ангелова, за пореден път организирате Благоевградския пикник, какво искате да кажете на гостите на пикника и каква е целта му?
- Благодаря от все сърце на всички, които дойдоха. Аз и Дани сме основни организатори, които подтихнаме всичко това да се случи, но като помощници зад нас стоят доста личности, които присъстваха на празника, като цяло всеки пое задача в организацията.
Целта на празника е да се съберем, да се видим, да се запознаем, които не се познават, да се знаем, за да си помагаме, та нали сме от един град, а тук в Америка знаем ,че всеки е ангажиран нанякъде си и трудно става да се съберем всички. Затова един път в годината вече и за апред ще правим такъв пикник на джумалии.
На пикника отразихме с награди както най-любознателните във викторината,така и най-духовитите и активни джумалии в имигрантския живот в Чикаго и тези, които са допринесли по някакъв начин за по-добрия живот на новодошлите емигранти през годините.
Ето някои от тях:
Като най-възрастен гост и човек, който е помогнал на стотици млади новодошли в Америка - Данчето Соколова . Тя е една от първите, дошли в САЩ пред 90-те години. През годините тя е направила много дарения както в Чикаго в българските и македонски църкви, така и в България в домове за възрастни хора и сиропиталища.
Следващия, който отличихме с награда като човек, който е помогнал на много новодошли земляци е Бай Симо Габеров, който не можа да присъства по уважителни причини, но наградата му ще бъде предадена от неговите племенници, които бяха на празника.
Като помощнци и спонсори на пикника бяха отличени семейство Стефан и Светла Стоилови, които бяха и в организацията на първия пикник преди две години, а днес бяха осигурили сладолед за всички деца на празника.

- Йордане, ти си от скоро в Чикаго и веднага се зае с пикник. Показваш Пирински жив дух, като подготви викторината с въпроси и някои награди. Какво ще кажеш на гостите?
- Аз също искам да благодаря на всички, които присъстваха. Да, от скоро съм в Чикаго и преди две години, когато беше първият пикник, много съжалявах, че не можах да присъствам. На снимки видях много мои познати и ми стана драго, че са се събрали, тогава живеех във Флорида, но ето ме, че сега съм тук и се заех с организацията. Тук се запознах с много хора от родния град ,които не познавам от там. Тук живота в Америка е доста интензивен и различен всеки ден, като контактуваш с различни хора, от различни националности и раси, тук е интернационална социалната дейност, все пак Чикаго е 8 милиона.И някак си като дойде почивен ден и като се видиш с твои сродни души, с такива, които можеш да си кажеш за миналото, за града, за някоя сладкарница , за Бачиново и т.н., ти става драго. Естествено, това не се случва много често, но един път на седмица ти стига да видиш съгражданин и ти е достатъчно, за да нямаш носталгия, виждате се примерно събота, неделя и в понеделник пак си в Америка.
Аз искам да спомена останалите награди, които бяхме определили по различни заслуги:
Мануела Николова беше наградена за цялостен принос към двата пикника, този днес и този преди две години и като човек млад, който също помага на много новодошли с осигуряване на работа. Тя е главен мениджър в DRAFT PICKS - известен спортен бар в Mount Prospect. Също така тя осигури ваучери за консумация в бара като награди, посудата за днешния пикник и вкусна пица за всички гости.
Друг mирински македонец - Симеон Александров - беше награден за цялостна организация на предния пикник и поддържане на Пирински дух и ЦСКА фен клуб в Чикаго.
Също за цялостна организация на предния пикник беше награден Красимир Илчев. Благоевградският Джордж Клуни, който знае всяко едно кътче на Downtown Чикаго и може да ви разведе за 1 час по ключовите места, без да попадате в трафик.
Венци, по прякор "Мечката'', от квартал Грамада беше награден лично от мен за поддържане на Кукерския карнавал в Благоевград. Той всяка година се прибира само и само да се маскира и да участва в карнавалните игри.
Награда за най много правилни отговори в миналата викторина получи Николай Николов с прякор Философа,той се отличава с най-много знания за историята на града.
Една от последните награди е за Жоро Узунов и сестра му Бистра. Те са подпомогнали ФК Пирин Чикаго преди години със закупуването на екипите. Преди това те са играли само в зала, а след това стават клубен отбор и се състезават в първенството на щата Илинойс. Първоначално отборът е бил съставен само от играчи от Благоевград, но играчите от Благоевград участват активно във всеки друг отбор и до ден днешен - личи си футболната школа на Пирин. Бистра е била медицинска сестра в Благоевград и тук в Чикаго е помагала за здравни проблеми на времето. Хората казват, че не са ходили на лекар, нужно е било само да имаш номера на Бистра. Хората ги споменават с добро, по-хубаво от това няма.

- Йордане ти си едва от 6 месеца, а знаеш толкова много за историята, как така?
- Това са все хубави работи, както забелязваш. С Венци се запознах тук и щом се запознах с него започнахме да говорим за кукерите и той ми обясни какви пари е дал досега за неговия костюм от кожи ( голяма цифра). На мен това ми липсва най-много от града и се надявам скоро да се маскирам с Венци на карнавала, това е поминък, който трябва да го пазим.
С Философа се запознах тук също, той е много начетена личност, знае всичко за Благоевград и с него може да разговаряш на различни теми.
Въобще хората, от които съм заобиколен, има какво да се научи за неща за града, които не ги знаеш,и може би някои в града също не ги знаят, примерно кой е първият вестник в града, кога е освободен от турско робство, как е старото му име,какво означава и т.н.
Интересна тема, която се дискутира тук сред джумалии е името на града. Искат да бъде сменено, но това е друга тема, не е подходяща за тази статия, но метаморфорзно може да преименуват града на друг Димитър, който е от Благоевград и с голям принос за града примерно - БЕРБАТОВГРАД (смее се).
Награди бяхме осигурили за най-много правилни отговори във викторината - имаше две, една за деца, една за възрастни. За децата бяха въпроси от сорта:
- Кажете трима известни футболисти от ПИРИН? Отговорите бяха естествено Бербатов, Михтарски, Иво Андонов, Манолев - имаше дете на 9 г., което ги изреди.
- Какъв е знака на Благоеград? Крилат кон, който въобще не ги затрудни.

Във викторината за възрастни имаше въпрос за най-великия футболист на Пирин, но единодушно се каза, че това е Христо Христов -БАРАКАТА!
Като цяло идеята ни беше не да се надпреварват кой ще отговори първи или кой знае най-много, а тези, които не знаят да разберат - естествено децата, а и възрастните, разбира се.
Драго ти става като видиш, че малки деца, които не са родени в Благоевград, знаят много неща за родния град на дедите си, родителите показват старание в правилното възпитаване на малките джумалии.
Основни награди бяха тениски „Благоевград" директно от ГРАДА, донесени лично от две благоевградчанки през изминалата седмица, на които сърдечно благодарим.
Благоеград се отличава в България, а в света най-вече с това, че хората от този край са отворени към живота, знаят да се забавляват, повечето правят добро и аз виждам, че си помагаме един на друг, което доказва поговорката, че не с пари , а хора се живее, завършва Йордан.

http://www.bulgaria-weekly.com/the-week/chicago-chronicles/8308-blagoevgradski-piknik-se-sastoia-v-chicago.html