КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. Цената на Брекзит за британската икономика

22 октомври 2018

 

 
 
Брекзит вече струва 500 млн. паунда седмично на британската икономика
 
Решението на Великобритания да напусне ЕС струва на правителството по 500 млн. британски лири (650 милиона долара) седмично, като за момента така се заличават средства, които биха били спестени от неплащане на вноската в съюза, сочи публикувано днес проучване, цитирано от "Ройтерс" и БТА.
 
Икономическите последици от Брекзит са обект на напрегнати спорове във Великобритания, като поддръжниците и противниците на излизането от ЕС използват положителните и отрицателните данни, които се появяват, за да подкрепят тезите си, отбелязва агенцията.


Центърът за европейска реформа - изследователска група, съсредоточена върху ЕС - съобщи, че британската икономика е с 2.5 процента по-малка, отколкото ако британците не бяха решили да излязат от блока на референдума през юни 2016 година. Заключенията на центъра са базирани на последиците за икономиката до края на юни 2018 година.
 
Държавните финанси са ощетени с 26 млрд. британски лири годишно, което е равно на 500 милиона британски лири седмично.
 
Центърът, който се самоопределя като проевропейски, но с критично отношение, посочи, че създал модел за това как би могла да се представи британската икономика, ако през 2016 година бе спечелила кампанията за оставане на страната в евросъюза.
 
Групата уточни, че анализът ѝ се основава на 22 развити икономики с характеристики, близки до британската.
За първото полугодие на тази годината британската икономика отчита най-слаб растеж от второто полугодие на 2011 година, като компаниите намаляват инвестициите, което подсказва, че са предпазливи в навечерието на Брекзит.
 
Само шест месеца преди напускането, което трябва да стане на 29 март догодина, британският премиер Тереза Мей предупреди, че преговорите са в задънена улица и че ЕС трябва да представи нови предложения за споразумението по "развода".
 
Много ръководители на компании и инвеститори се опасяват, че политиката може да провали споразумението и петата по големина икономика в света да излезе от ЕС без договор. Според тях това ще уплаши финансовите пазари и ще наруши основни търговски артерии.
 
Мей призова партията си към единство за Брекзит
 
Мей призова днес своята Консервативна партия да се обедини зад нея, за да стане възможно правителството да сключи добро споразумение за напускане на евросъюза. В изявление за Би Би Си на първия ден от годишната конференция на партията в Бирмингам, тя настоя, че "планът Чекърс" (наречен по името на
правителствена резиденция край Лондон) е единственият правилен път да се върви напред, съобщава "Ройтерс", цитирана от БТА.
 
"Посланието ми към партията е да се обединим и да постигнем най­-добрата сделка за Великобритания",
каза Мей. Тя подчерта, че Планът от Чекърс не е мъртъв, както твърдят някои, и че проблемите идват от страна на Брюксел. По думите ѝ нито едно от предложенията на ЕС не е приемливо за Великобритания, но тя
разполагала с контрааргументи. Планът от Чекърс е единственият план, който осигурява Брекзита, и аз вярвам в Брекзита, заяви Мей. Според нея Планът Чекърс няма да разруши единния европейски пазар.
 
Борис Джонсън: Планът на Мей е нелеп
От своя страна бившият британски министър на външните работи Борис Джонсън определи плана на премиера Тереза Мей за напускането на ЕС като нелеп и "напълно абсурден", предаде Асошиейтед прес. Изказването на Джонсън беше преди днешния конгрес на управляващата във Великобритания Консервативна партия.
 
Според бившия министър планът на Мей няма да проработи, особено предложенията, които изискват Великобритания и ЕС да си налагат взаимно мита.
 
Планът предвижда Великобритания да остане част от единния европейски пазар за стоки, но да има собствени разпоредби, отнасящи се до услугите и да сключва споразумения за свободна търговия с трети страни. Европейските лидери отхвърлиха тази идея, като казаха, че Великобритания иска да има ползите от членството без обаче да поема отговорностите, свързани с него.

ttps://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/30/3319095_brekzit_veche_struva_500_mln_sedmichno_na_britanskata/