КАЛЕЙДОСКОП

Православните християни почитат св. Иван Рилски

19 октомври 2018

 

 
На 19 октомври православната църква почита паметта на свети Иван Рилски Чудотворец, смятан за небесен закрилник на българския народ.


Св. Иван Рилски е патрон на множество храмове и манастири в България, сред които и основаната от него Рилска света обител. По традиция в навечерието на празника в манастира се извършва всенощно бдение, на което традиционно присъстват стотици поклонници от цялата страна. През деня там се отслужва празнична света литургия. Патронен празник чества и Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".


Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино, край град Дупница. До 25-годишната си възраст е бил пастир. Първоначално той постъпил в манастира "Св. Димитрий" във Влахина планина, където получил образование и приел монашеството. Иван Рилски не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Обикалял много места из страната, докато се установил в Рила планина, където останал до края на живота си и основал едноименния манастир.
Иван Рилски е починал на 18 август 946 година, на около 70 години, като е бил погребан в притвора на църквата на манастира в каменна гробница, която е запазена и до днес. Скоро след смъртта му мощите му са преместени в Сердика (дн. София), като се предполага че тогава е бил и канонизиран. През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзел Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран, през 1187 г. мощите са върнати в Сердика, а през 1194-1195 г. са пренесени в тогавашната столица Велико Търново. От 1469 г. мощите на светеца са върнати в обновения Рилски манастир.


От 20 години насам по инициатива на Българския лекарски съюз на днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар, тъй като св. Иван Рилски е обявен за покровител на медиците.
На 19 октомври свой празник чества и град Перник.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/19/3318560_pravoslavnite_hristiiani_pochitat_dnes_sv_ivan_rilski/?ref=home_main_news
 
Специални поздравления за българските училища в Испания, които носят името на Св.Иван Рилски, партньори на агенцията в ред инициативи и дейности, на г-жа Петя Цанева(Мадрид) и г-жа Ваня Пенчева(Хатива, региона на Валенсия) и екип за неуморната дългогодишна дейност, озарена от родолюбие и отдадена на отстояването на българската идентичност и популяризирането на българската култура и духовност в Испания.