КАЛЕЙДОСКОП

Македония. Ключови решения

19 октомври 2018

Ключови решения за бъдещето на Република Македония

 

Тази седмица 08-14 октомври може да се окаже решаваща за близкото бъдеще на Македония. Срокът от десет дни, който премиерът Заев даде на опозицията в нощта след референдума, изтича в сряда. До тогава опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ трябва да реши дали ще подкрепи споразумението с Гърция в парламента. Ако опозицията не подкрепи споразумението за името с Гърция, което е условие за членство на Македония в НАТО и Европейският съюз, премиерът Заев каза, че ще има предсрочни парламентарни избори, които най-вероятно ще се проведат на 25-ти ноември.

През уикенда македонската телевизия – Телма, публикува новина, че шестима депутати от ВМРО-ДПМНЕ са обсъждали възможността да гласуват за конституционните промени в парламента. Заместник-председателят на управляващата партия – СДСМ и депутат, Мохамед Зекири заяви, че са в постоянна връзка с депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за да осигурят мнозинство от две трети за конституционни промени, а когато има по-конкретни информации, ще бъдат съобщени публично.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски, вчера на пресконференция заяви че неговата партия има две предложения за излизане от, както каза, политическата криза в която влиза Македония.

Първото предложение е, СДСМ да се откаже от договора с Гърция за името, след това да се отиде на избори, след чието завършване да се формира нова прокуратура. Тази нова прокуратура, според Мицкоски, би взела настоящите случаи на Специалната прокуратура.

Второто предложение на ВМРО-ДПМНЕ е същото което отправиха през миналата седмица. Това включва формиране на служебно правителство най-малко 100 дни преди изборите в съответствие с Пржинското споразумение, избиране на нов главен прокурор на Македония по предложение на опозицията, както и да се създаде специална парламентарна комисия за разследване и определяне на отговорностите за злоупотреби, които според ВМРО-ДПМНЕ са били извършени при провеждането на референдума.

Тук трябва да отбележим, че почти половината от бившето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ, в момента е подсъдимо за тежки престъпления именно от страна на Специалната прокуратура. В нощта между съботата и неделята, на само няколко часа преди пресконференцията на Християн Мицкоски, вече осъденият бивш председател на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски публикува статус на неговия фейсбук профил, с който призова депутатите на партията да не гласуват за споразумението с Гърция в парламента.

На пресконференцията на Християн Мицкоски, веднага реагираха от СДСМ.

Депутатът от СДСМ, Костадин Костадинов за медиите заяви, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ мечтае за две възможности: Македония да даде амнистия на Никола Груевски и Македония да се откаже от членство в НАТО и ЕС.

Македонските медии съобщиха, че в петъкът Али Ахмети, лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) която е партия на македонски албанци и е коалиционнен партньор в правителството, е провел среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски. На срещата била обсъдена настоящата политическа ситуация в страната, а било разговаряно и за евентуалното гласуване на конституционните промени в парламента.

От ДСИ през миналата седмица заявиха че предсрочни парламентарни избори не са най-доброто решение в момента и че споразумението с Гърция трябва да бъде гласувано в парламента.

Зоранчо Маринков, Битоля, Гласпрес

https://www.glaspress.rs/%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82/