ПОСТИЖЕНИЯ

Изкуството на Андрей Лекарски

18 октомври 2018

 

Преди време художникът Андрей Лекарски експонира свои картини в София. Сред акцентите в изложбата бяха деформациите на женското тяло в кристални води.
Галерийното пространство се превръща в сюрреалистичен свят. Всеки посетител тества своя поглед и познания за света на модерното изкуство.
През септември произведения на Андрей Лекарски можеха да бъдат видяни заедно с тези на Никола Манев и Лъчезар Ошавков експонирани в Пловдив.
Когато някой пита за естетиката в творбите, дали това е хиперреализъм, творецът не се впуска в разсъждения за изкуството, което предлага.
По това се приличат много с Никола Манев. Двама именити български творци в Париж. Двама представители на европейския модернизъм.
Те не обичат класификации. Сигурно защото за модерното изкуство се изискват среда, култура, познания, за да се разсъждава компетентно.
Андрей Лекарски казва за себе си, че е „скъп и тузарски художник”. Липсва му суета да изчислява и помни колко и къде са картините му. Той е и скулптор.
Къде е Лекарски? Във Франция, до парка на Версай стои Кракът на Аполон в римски сандал, висок два метра и половина. Произведението е предоставено на хотел Трианон Палас.
След изложба на негови произведения в Нанси, Франция, кметът му връчва орден на града. Обявява го за почетен гражданин.
Забавлявали се дълго гражданите на Нанси с негово произведение…на площада. Това или и това се помни.
Картините му впечатляват и шокират. Водят посетителя на експозицията към извличане на нещо от себе си и за себе си.
Критици и интерпретатори припомнят, че произведенията му се показват по целия свят. Името му е известно в международните професионални среди.
В разговор Лекарски казва, че ако за нещо съжалява, то е за това, че не бил станал кинорежисьор.
Сюрреалистичният му свят е населен с голи тела, мотори, коли, диви животни и губещ се в безкрая пейзаж.
…Преди много години той учи изобразително изкуство в престижното училище "Суриков" в Москва, после и в Художествената академия в София. Заминава в Париж на собствени разноски. И остава там задълго.
В Париж Андрей Лекарски посещава занятия в Парижката академия за изящни изкуства. Завършва живопис при проф.Морис Брианшон. Две години следва кинорежисура.
Лекарски не храни илюзии към изкуството като към бизнес. Сътрудничи с парижки галерии, но дори вече известен творец, той продължава да търси търговеца, който да може да го представлява.
Привърженик на космополитния град, творецът гледа с респект към хората, които сменят професии и търсят себе си, като талант и призвание.
Той приема глобализацията с унифицирането за „неизбежен свят, в който пребиваваме”.
Модата нахлува брутално в семейството му. Жена му е бивша манекенка. Дъщерите му влизат в света на модата с големи амбиции за кариера. „Години наред те не слизаха от кориците на големите френски модни списания”, споделя художникът. И това изглежда е фраза на щастлив родител.
„Малките нации не бива да се страхуват, че ще се разлеят и ще изчезнат в голямата схема”, заключава в разговор Лекарски.
Дали пък в това не е закодирано посланието му. Потърсено в иронична или самоиронична усмивка към космополитния свят.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”