АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

С «Възвишение» бе открит фестивалът на съвременното българско кино в Одеса

15 октомври 2018

 

В Одеската киностудия бе излъчен първият фестивален филм – историческата драма на Виктор Божинов «Възвишение». Филмът предизвика у присъстващите представители на българската общност и одески зрители голямо впечатление и емоции, които след прожекцията споделиха мнение.

Официалното откриване на VI фестивал на съвременното българско кино започна с приветствия на председателя на ДАБЧ Петър Харалампиев, представители на Генералното консулство на България в Одеса, директора на Одеската киностудия Андрей Осипов, вицепрезидента на Асоциацията на българите в Украйна Светлана Драгнева, директора на ВЦБК Димитър Терзи. Кинорежисьорът и главен идеолог на кинофестивала Васко Барков предаде приветствия от името на своя колега режисьора Виктор Божинов.

Традиционно за почитателите на българския кинематограф в течение на фестивалната седмица от 9 до 14 октомври филмите се излъчват в салона на Всеукраинския център за българска култура.

През тази година одеските зрители се наслаждават на филмите «Врагове» (режисьор Светослав Овчаров), «Жажда» (режисьор Светла Цоцоркова), «Дъвка за балончета» (режисьор Станислав Тодоров-Роги), «Моторът» (режисьор Валентин Гошев) и «Далеч от брега» (режисьор Костадин Бонев).

Светлана Драгнева, Гласпрес