ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Кариерните форуми привличат интереса на предприемчивите, креативните

11 октомври 2018

 

Кариерните форуми привличат интереса на предприемчивите, креативните, позитивните
През септември 2018 слизаш на метростанция „Сердика”, в центъра на столицата,  слизаш от влакчето, концентриран или с разпиляни мисли и погледът ти отива…в стълба със слогани и мисли.
Стълба на изхода от метрото.„Напред и нагоре” „понякога е у дома”. Прочетено на различни, но едно до другостъпала на стълбата. Много ефектно. Заслужава си да помислиш.
Не, не само, че си заслужава, а оставаш с фразата вътре в теб дълго напред в мислите ти. Пространства. В това време излизаш от метрото към Шератон/Балкан. И си в сърцето на административна София.
Не е важно дали представителният Хотел изскочил пред погледа се казва Шератон или Балкан. По-скоро от значение е какви  форуми се реализират тук - представителни, за властта и бизнеса.
„Напред и нагоре” е мисъл, изведена от организаторите на поредното издание на престижен кариерен форум, който се провежда в София много години.
Кариерните форуми използват познат и признат модел: представяне на изложители, презентации, дискусии,но всеки път е много различно.
А е различно, защото изложителите предлагат конкретни оферти и споделят планове за промени,новости или нови решения в бизнеса си.
Кариерните форуми са среща на работодатели с потенциални бъдещи техни служители. Защо потенциални? Защото те са от най-желаните за тях, както показват изследвания.
Младите хора с обучение и опит в чужбина пристигат на среща с работодатели в България. Напред и нагоре може и да е у дома.
Кариерните форуми са място за информация, консултация и комуникация.
Информираният избор прави младият човек по-сигурен в действията си. На неговата преценка очаквано разчитат и изложителите. И в този смисъл, форумът е много ценен и смислен и за младите хора, и за предприемачите.
Стартирането на кариера в България може и да е предизвикателство, към самия себе си. Ако приемем, че промените и реформите са също предизвикателство за много работодатели.
Определено, младите хора с образование и опит в чужбина имат високи изисквания към своята реализация. И работодателите, предполага се, са наясно с това.
Сложно е да се каже пристигат ли млади хора с мечти. Но за мечти говорят намерилите в българската среда възможност за реализация на планове и умения.
Всяка година те са тук: мечтатели, иновативни, креативни, мотивирани…
Избрали са обучение в чужбина и значи са имали шанс с пълни шепи да черпят и позитивни практики от гражданското общество там.
Тук има място за млади хора с модерно мислене, с висок морал, които обичат иновации. Тези млади хора  не отпускат ръце пред предизвикателства и сложни моменти. В чужбина те са учили и трупали умения. Всякакви умения.
Младите хора не са знаели за какво и къде ще са им полезни тези умения. Пускали са се в екшъни, по израза на един от тях. Изграждали са характер. Останали са с амбиции и мечтатели.
В чужбина тези млади хора  са участвали в различни дейности, клубове, граждански каузи, студентски сдружения. И това е светоглед в модерното време.
Идва моментът на избора. За някои изборът е въпрос на морал: най-полезен ще съм в ситуации на реформи. Те искат да се реализират по специалността.
Подобно отношение към реализацията си, мисля си, заслужава респект.
Снимка: млади хора
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”