КАЛЕЙДОСКОП

Храмът в Болград. Изграждане и освещаване

10 октомври 2018

 

След пет години строителство, през 1838 г. се освещава трипрестолният храм в Болград. Храмът се наименува “Свето Преображение Господне”.
Проектът за изграждането на тази най-голяма българска църква е изготвен от известния руски архитект Аврам Мелников. 10 000 преселници от българските земи влагат своя труд в изграждането на храма.
Освещаването се извършва в присъствието на хиляди хора от 82-те български колонии.
Тържествата продължават четири дни. Специални гости са ген. Инзов и арменският архиепископ и по-сетнешен патриарх Нерсес.
За първи път зазвъняват петте големи камбани. Новият Божи храм няма равен на себе си в цяла Южна Русия.
По онова време, тази част на Бесарабия e в пределите на Руската империя. Нашите сънародници – преселници имат статут на колонисти.
Основните бежански вълни на масово преселване отвъд Дунава съвпадат с многобройните руско-турски военни конфликти. Мотивирани са и от руската протекционистка политика спрямо изселващото се население от поробена България.
Св.Преображение Господне” и до днес е главният храм на бесарабските българи. През 2012 г. куполът на храма изгаря.Последва кампания по събиране на средства за възстановяването му. Реставрацията приключва през 2018 г.
Домакин на тържествата за новото освещаване на храма, вече след реставрацията, е Одеският и Измаилски митрополит Агатангел от Украинската православна църква – Московска патриаршия. Богослуженията са предстоявани от Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий.
Със свое решение, Св.Синод на БПЦ изпраща Варненския и Великопреславски митрополит Йоан да вземе участие в тържествата.