КАЛЕЙДОСКОП

Референдум в Македония. Важна ли е активността

09 октомври 2018

 

 
Активността на референдума в Македония не е важна, реши избирателната комисия
Държавната избирателна комисия на Македония (ДИК) няма да преценява колко "успешен" или "неуспешен" е референдумът в Македония на базата на избирателната активност, съобщи електронното издание МКД.
 
На пресконференция вчера ДИК обясни, че възприема допитването като консултативно. Това означава, че няма да е важно дали е постигната активност от над 50% от избирателите в страната (над 900 хил. гласа), каквото участие би трябвало да има, когато референдумът е задължителен.
 
Когато Македония стигне до вратата на ЕС, след завършване на преговорите, обаче ще трябва да има още едно допитване и то ще е задължително, обясняват от комисията.
 
Пресконференцията се състоя 10 дни преди референдума, на който македонците трябва да решат дали приемат сделката за името с Гърция. При приемане на договора, подписан в средата на юни, страната ще смени името си на Северна Македония и то ще се използва и за международна, и за вътрешнополитическа употреба.
 
Анализатори отбелязваха, че македонският кабинет, който подкрепя договора за името и призовава да се гласува с "да", има нужда от активност над 50%, за да е валиден резултатът. Тя обаче се поставя под въпрос от големия лагер на кампанията за бойкот - мнозина смятат, че договорът е вреден за националните интереси на македония.
 
Така ДИК едновременно смята активност от над 50% за необходимо условие, но същевременно показва, че за него правилото за "50%+1" няма да е в сила.
 
А това отваря голямо пространство за въпроса какво означава успешен и какво - неуспешен референдум и дали правителството на Зоран Заев ще има право да продължи с договора с Гърция, ако активността е по-малка.
 
https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/21/3315137_aktivnostta_na_referenduma_v_makedoniia_ne_e_vajna/