ПОСТИЖЕНИЯ

Силно представяне на българските грации на Световното в София

02 октомври 2018

 

Ансамбълът на България триумфира при композицията с 5 обръча
Боряна Калейн: Имам сълзи в очите си заради успеха
Българските грации(от ансамбъла) внесоха през последния месец известно съмнение и/или притеснение дали ще триумфират на върха на домашното Световно първенство по художествена гимнастика (10-16.09.2018, София). Не, нито е коректно, нито е честно да мислим по този начин. През годината те ни възхитиха. Постигнаха успех в ред състезания, в които се конкурираха за място на върха с най-изявените в този спорт - представителките на Руската Федерация и Италия.
Българските грации в не един и два турнира бяха и по-концентрирани(изпълнение), и по-изумяващи(композиции) и от двата тима – тези на Италия и Руската Федерация - в изострената конкуренция за…триумф на върха и на предстоящото Световно първенство в София.
Знае се, че като идва време за престижен турнир, в София, амбициите тук са „на макс”. Очакванията тук към българските спортисти за резултат хвърчат към…небесата. Напрежението за състезатели и треньори се повишава…неимоверно много.
Броени дни преди Световното първенство по художествена гимнастика в София, на турнир за Световната купа в Казан грациите ни не стигнаха до триумф. Направиха грешки. Малко не им достигна за краен успех.
В Казан българките завършиха 3-и. Илиана Раева, президент на БФХГ, ни върна към реалностите: „Нашето съчетание( на ансамбъла)  е с елементи и динамика, които могат да играят твърде малко състезателки”…
Звездата прецизира, мотивира, коригира, вдъхновява. Илиана Раева високо цени работата на треньорския екип и състезателките. В оценката за композициите, която те представят, тя допълни ”…за да не кажа само тези”. Грациите ни имат изключителен потенциал и хиперсложни динамични съчетания.
Раева оцени в интернет последните стартове за Световната купа и българското представяне в тях. „…Можехме да рискуваме с участие в Минск, но щеше да бъде непремерен риск. Т.е. отборът ни замина само с една тренировка за Казан с пълно изпълнение на всички елементи, а не тренира повече от седмица преди това на пълни обороти”.
И да не си фен на художествената гимнастика, рефлексът на Раева да изяснява и прецизира – възхищава. Мисълта на Раева поставя точките над и и убеждава. „И така, с една тренировка, два медала! Да направиха грешка, но взеха два медала!”, каза Раева накрая.
Със сигурност, амбициите, самоусъвършенстването, старанието, изграждането на характери на победителки, Илиана Раева предава много успешно…на българските грации през 21 век.
След Казан Илиана Раева сподели в интернет: „3 силни гимнастички медалистки! Как да не се гордея с Брани и момичетата, както и с работата ни?! България разполага с много силен отбор, след близо…щях да напиша 20 години, но май са много повече…”
Една интрига сякаш имаше при индивидуалните изпълнения в София: ще съумее ли някоя гимнастичка да наруши хегемонията на върха на представителките на Руската Федерация? Като реалист, Илиана Раева не смееше да си пожелае триумф в индивидуалната надпревара. Към триумф в София реално вървеше обаче ансамбълът на България.
Сестрите Дина и Арина Аверини и пленителната Александра Солдатова очаквано доминираха на килима на Арена „Армеец” в София. Дина Аверина спечели 3 златни медала, като победи в състезанията на обръч, топка и бухалки, Александра Солдатова възхити на лента.
Съчетанията на красивите грации на Руската Федерация и България бяха и най-голямото украшение на Световното. Тези момичета бяха и топ фаворитките за място в топ 10 в многобоя. Изненадаха в София с много силни изпълнения само отделни представителки от Израел(Ашрам, обръч, лента), Беларус(Галкина, бухалки) или Италия(Аджурджукулезе, топка)…
Боряна Калейн, Невяна Владинова, Катрин Тасева убедително изведоха България до второто място в отборното класиране. Малки неточности в изпълненията ги лишиха и от медали на отделните уреди.
„Имам сълзи в очите си заради успеха”, възкликна Боряна Калейн след състезанието.България има 3 много качествени и равностойни гимнастички в топ елита. Представянето им на първенството на планетата е най-успешното за страната ни от над 20 години насам(Мария Петрова, Диана Попова,Виена, 1995, второ място, отборно).
В многобоя ансамблите на Руската Федерация, България и Италия показаха най-силни и оригинални композиции, наситени с много сложни елементи и изиграни с бляскава артистичност. Грациите от Руската Федерация имаха ден, българките - направиха малки грешки. Златото в многобоя остана за Руската Федерация, България взе бронзово отличие.
На следващия ден, последен от първенството, и в присъствието на президента на Република България, г-н Румен Радев, българският ансамбъл - Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова - изигра възхитително композицията с 5 обръча. Стигна до триумф!
Момичетата на Весела Димитрова играха уверено. Леките неточности при изпълнението на изключителната по сложност програма не се отразиха на резултата. Съдиите им дадоха рекордно висока оценка за деня 23 300, при силно впечатляващите 14 700 за трудност.
В последното съчетание на първенството - на три топки и две бухалки - доминираха съставите на Италия и Руската Федерация. Оценките за тях бяха космическите 22 550 за Италия и 22 200 за Руската Федерация. И така, при ансамблите трите най-силни тима си поделиха по един златен медал в София.
В крайното класиране на световното първенство България завърши на трето място с един златен, един сребърен и един бронзов медал. Руската Федерация извоюва седем златни и общо дванадесет медала. Второто място зае Италия с шест медала - един златен, два сребърни и три бронзови.
 
Композициите на българските грации са стилни, сложни, фантастични. Към момента, при изиграване на съчетанията без неточности, българските грации са топ фаворит за триумф накрая.
 
Томас Бах, президент на МОК, посетил София в дните на световното първенство, каза, че „спортът трябва да запази връзката си с младите и да обединява хората”. В медиите забелязахме и друга крилата мисъл: „Спортът е котва на стабилността, която може да донесе мир на света”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
P.S. Томас Бах посети България, в момент, в който страната провеждаше едновременно… 3 световни първенства – по волейбол(Русе, Варна, София), по художествена гимнастика(София) и по академично гребане(Пловдив). Рекорд. България желае да получи домакинство и на олимпийска квалификация(бокс, борба, волейбол)