КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. Нови идеи за трудовите мигранти

26 септември 2018

 

Кабинетът на Мей подкрепи план работниците от ЕС да не ползват преференции след Брекзит
 
На работниците от Европейския съюз трябва да важат същите правила за имиграцията като за тези, идващи от държави извън съюза, след като Великобритания изцяло го напусне. За това се договори британското правителство след препоръки в тази насока на Консултативната комисия по миграцията, независим орган, който дава съвети на правителството в областта.

Източник заяви пред Би Би Си, че кабинетът единодушно е подкрепил система, основана на уменията, а не на националността. Съществуват обаче опасения, че евентуална забрана за нискоквалифицирани мигранти от ЕС може да навреди на бизнеса.

"Гардиън" отбелязва, че министрите са се съгласили с плана, според който квалифицираните мигранти ще могат да получават визи по-лесно от тези без квалификации и няма да има преференциален достъп до британския пазар на труда за граждани на ЕС.

Териториите, които сключат споразумения за свободна търговия с Великобритания, включително ЕС, ще получат засилен достъп до британския трудов пазар, но в бъдеще сред тях може да са също САЩ, Канада или други страни.
 
Премиерът Тереза Мей многократно обеща да сложи край на неограничената имиграция от Европа след Брекзит. Източник от кабинета обаче коментира, че споразумението не представлява твърдо решение.

Принципът за свобода на движението в ЕС в момента разрешава на хората от Европейското икономическо пространство (всички държави - членки на ЕС, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) и от Швейцария да пътуват и да работят в зоната без визи, независимо от уменията им.

Миналата седмица Консултативната комисия по миграцията призова да се премахне годишният таван за броя висококвалифицирани работници от държави извън ЕС, които могат да получат разрешение за работа. В момента той е 20 700 на година.

Според източници, цитирани от Би Би Си, има единодушно решение да се премине към новата система, основана на принципа за равен достъп, като обаче се приеме, че някои сектори ще се нуждаят от нискоквалифицирани мигранти от ЕС.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/09/25/3316234_kabinetut_na_mei_podkrepi_plan_rabotnicite_ot_es_da_ne/?ref=home_main_news