АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

110 години независима България. Провъзгласяване с манифест

25 септември 2018

 

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г.Фердинанд І прочита Манифеста в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново.
Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.
Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят…, се казва в документа.
 
Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.
 
През лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария се стреми да анексира Босна и Херцеговина. Българските власти завземат източните железници в Южна България. Събитията са важни в контекста за реализирането на акта.
 
Русия не желае военен конфликт на Балканите.Заема се да посредничи в преговорите. Съгласява се да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г..В замяна на това Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.
 
Провъзгласяването на независимостта е голям успех за българската дипломация.След него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал - цар.
 
22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.
 
Използвана е информация в медиите