ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в Синсинати

25 септември 2018

 

 
Пак Джокович на пътя на Григор Димитров към един триумф…
Винаги за един спортист е важно да има точна преценка за състоянието си, но и да е мотивиран и надгражда. Това правило важи и за спортистите от елита на световния тенис. Григор Димитров е един от тях.
Разбираемо, звездите имат предпочитания към различни турнири. От настилките, на които се представя тенисистът, Надал предпочита да играе на клей, Федерер – на хард.
Първият си триумф в турнир от ранга „Мастърс 1000” Григор Димитров извоюва на хард (Сенсинати, 2017). Първият си 1/2 финал в турнир от Grand Slam – той игра на трева(Wimbledon)…И там негов съперник бе Джокович.
Прави впечатление, че не един и двама от лидерите в световния тенис, включително и Надал, отказват турнири след успех в предходния в календара.
След успех в Мастърса в Торонто, Надал отказа да стартира в Синсинати. Триумфаторите в един турнир още в следващия в календара изпитват сериозни затруднения на корта.
Очевидно, че това е въпрос на психика и физика, но физическото състояние, най-вече,  се оказва проблем „плюс” и за най-мотивирания за силни изяви сред тенис елита.
Чилич след успех срещу Джокович на „Куинс” рухна на Wimbledon. Джокович след успех на Wimbledon, претърпя крах във Washington.
Триумфаторът от Washington, Саша Зверев, световният №6 в момента, „изхвърча” преди ¼ …финал в Синсинати…след загуба от млад талант - Циципас от Гърция.
Вярно, Саша Зверев никога не е имал късмет с участието си на кортовете в Синсинати. И рано, рано германецът е напускал тук битката за трофея. А Джокович тук 5 пъти е бил финалист, но без да извоюва трофей.
Съдбата предопредели сериозно изпитание за българската звезда Григор Димитров. По силата на турнирната решетка, той трябваше преди ½ финал да играе срещу…Новак Джокович, а при успех - и срещу Раонич(2018).
Сърбинът и канадецът са от тенисистите, с които всеки мач дори за играч от топ 10 - си е предизвикателство и е непредсказуем като изход сложен сблъсък.
За Григор Димитров напрежението се удвояваше, защото триумфаторът от 2017 имаше какво да туби. Тук той трябваше да защитава точки в сложна ситуация: при неуспех в Синсинати и на US Open под въпрос ще е участието му на заключителния турнир в Лондон. От този турнир в края на сезона ( Арена O2 в Лондон) дойде и големият бонус в точките, както и престижният рейтинг в топ 5 за българския тенисист през 2018.
Българинът излезе спокоен и мотивиран срещу Джокера. Пред медии заяви, че е уверен във възможностите си и в това, че може да продължи с успех защитата на титлата в Синсинати(2017).
"В момента правя доста неща по правилния начин. Надявам се да съумея да съчетая всичките тези неща в дълъг период от време. Мачът е във формат два от три сета и имам добри шансове да спечеля", обяви българският тенисист.
 
И, наистина, неговата увереност на корта срещу Джокера силно впечатли. Поведе със смайващото 6:2 в първия сет. Във втория играта на двамата се изравни. С известен късмет и класа, Джокера върна равенството на корта(3:6) и прати мача в трети сет.
 
А мачът бе препратен …и за следващия ден, тъй като след два часа прекъсване поради дъжд тенисистите изиграха… само 3 гейма. Стигнаха до 2:1 с пробив аванс за Джокович. И пак заваля дъжд…
 
При успех в доиграването срещу Джокович, българинът трябваше в един ден да играе и срещу Ноле, и срещу Раонич - изтощение „плюс” казано кратко.
 
Непосредствено преди мача с Джокович, Димитров запазваше концентрация и ведро настроение: "Не искам да бъда твърде критичен към себе си. В момента се опитвам да съм позитивен и да надграждам.
Играта с Джокович, мисля си, бе истинско удоволствие за специалисти и почитатели на красивата игра. И жалко, че накрая триумфът е за единия, а разочарованието – за другия от двамата големи спортисти. И приятели.
На турнира в Синсинати на 1/8 финал Джокович наложи по-бавен ритъм, стабилно сервира. Григор имаше немалко уинъри, повече ейсове…но сърбинът взе третия сет с 6:4. И така в Синсинати българинът спокойно премина във втория кръг Миша Зверев със 7:6, 7:5, но спря пред Джокович.
Понякога имаш нужда и от малко късмет. Да спреш Джокович, когато се завръща (в топ форма), не е най-добрият вариант, би казал някой специалист в медиите.
Джокович, впоследствие, спечели срещу Раонич и Чилич, с по 2:1 сета. На финала той наложи волята си над Федерер с 6:4, 6:4. Реално, най-много го затрудни в Синсинати…именно Григор Димитров.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
P.S. На US Open, турнир, състоял се непосредствено след този в Синсинати, Григор Димитров нямаше късмет с жребия. Попадна по схемата на намиращия се във възход Стан Вавринка и загуби. Джокович пък убеди, че играе все по-силно и по-силно към края на сезона. Ноле надигра във финала Хуан Мартин дел Потро с 6:3, 7:6, 6:3 и вдигна трофея…Като се замислим за турнира в Синсинати - много малко не достигна там на Григор Димитров, за да спечели срещу Джокера и колко малко разделя топ звездите, понякога, от големия успех и до разочарованието.