КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Аржентина. Берисо

25 септември 2018

 

 
В град Берисо, недалеч от Буенос Айрес, от 63 години насам съществува Културното дружество „Иван Вазов“, което обединява сънародниците ни в този град. Първите българи, заселили се на това място през 1920 година, с времето започват да се събират и подпомагат взаимно, демонстрирайки впечатляваща солидарност. През 30-те години вече съществуват три български дружества, които използват всеки повод да канят съотечествениците на трапеза и танци, запазвайки по този начин техния бит и душевност. Естествената следваща стъпка в живота на българите от Берисо е сливането през 1955 година на дружествата им в едно, наименувано Българско културно дружество „Иван Вазов“. С много труд и със собствени сили се построява дом на организацията - двуетажна сграда, разположена на централния градски булевард. В обширния й салон вече няколко поколения българи редовно отбелязват своите национални празници и организират разнообразни изяви, с които не само поддържат духа на нашата общност, но участват активно и в културния живот на своя град. Емблема и повод за гордост за дружеството е обичаната от всички фолклорна формация „Седянка“. Чрез своето изкуство този ансамбъл демонстрира една важна част от българската култура - традиционния фолклор.
На тържеството присъстваха функционери от Градския съвет и обществени организации, ръководители на дружества от различни общности, наследници на наши емигранти от няколко поколения.
Българската общност от аржентинската столица беше представена от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“. От името на организацията от Буенос Айрес, нейният председател г-жа Аксиния Иванова връчи поздравителен адрес на юбилярите и ги дари с репродукция на живописен портрет на патриарха на българската литература Иван Вазов - патрона на дружеството от Берисо.
Двете български сдружения имат еднакъв предмет на дейност - да популяризират и съхраняват българската култура и духовност и при осъществяването на целите си успешно си взаимодействат.
Така при отбелязването на 140-та годишнина от Освобождението от турско робство, подготвено от Дружеството “Иван Вазов” в културния му дом, “Българите в Аржентина” представиха своя документален филм “Пътят към свободата”, разказващ за непрестанната борба на нашия народ за освобождение, проследявайки трудния и изстрадан път, довел до светлата дата 3-ти март 1878 г.
А миналогодишното честване на 24-ти май също беше съвместна изява на двете дружества. Домакините от Берисо организираха впечатляващ Фестивал на славянската култура, в който танцови състави от различни общности в града демонстрираха своя типичен фолклор. Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ показа експозицията „Светите равноапостоли Кирил и Методий и българо-византийско културно общение“, предоставена от Държавната агенция за българите в чужбина и разказваща за мисията на Светите братя и делото на учениците им и прожектира документалната си творба „Солунските чудотворци“ - киноразказ за историята на създаването на нашата азбука и приноса на България към европейската цивилизация.
На свой ред младежите от ансамбъла „Седянка“ преди време участваха в Буенос Айрес при лансирането на тематичната изложба „Открий България“, дело на Асоциацията, където пременени в живописните нашенски носии разкриха пред публиката танцувалните си умения и отличното познаване на българския фолклор.
С годините Културното дружество „Иван Вазов“ от Берисо е завоювало престижа на институция, достойно представяща България влатиноамериканската страна. Изявите на организацията будят националната гордост в сънародниците ни от диаспората и спомагат за повишаване на интереса към Родината в тази част на света.
 
Информацията е изпратена от г-жа Аксиния Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес