КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. Контратеза на Барние

25 септември 2018

 

Барние е "силно против" плана на Мей за Брекзит
 
Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние заяви, че е "силно" против ключови части от предложенията на премиера Тереза Мей за бъдеща търговска сделка с Великобритания, предаде Би Би Си.
 
По-рано Мей подчерта, че няма да прави компромис с Брюксел за Брекзит.
 
По думите на Барние плановете за "общ правилник" за стоките, но не и за услугите, не е в интерес на ЕС. "Нашата собствена система е израствала в продължение на десетилетия. Не можете да си играете с нея, като избирате отделни части", подчерта той.
 
Макар и преди да е изразявал критики за предложенията на Мей, източници, близки до Барние, твърдят, че никога преди не е бил толкова категоричен. В отговор британското правителство настоя, че плановете са "прецизни и прагматични" и че ще са от полза за Великобритания и за ЕС.
 
Преговорите между Лондон и Брюксел би трябвало да приключат през октомври, но Барние каза, че срокът може да бъде удължен до средата на ноември. В интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" той заяви, че плановете на Мей "ще бъдат краят на единния пазар и на европейския проект".
 
"Британците имат избор. Те могат да останат в единния пазар, като Норвегия, която също не е членка на ЕС, но в такъв случай ще трябва да приемат всички свързани правила и принос към европейската солидарност. Изборът е ваш. Но ако позволим на британците да избират каквото искат от правилата, това би имало сериозни последици. Тогава всички трети страни биха настоявали да им предлагаме същите облаги", допълни Барние.
 
По думите му друг проблем е, че много стоки сега са свързани с услуги и трудно могат да бъдат разделени в една търговска сделка. "Ние имаме единен пазар на стоки, услуги, капитали и хора – наша собствена система, която е растяла в продължение на десетилетия. Не можете да си играете с нея, като си избирате отделни части. Има и друга причина, поради която съм силно против британското предложение. Има услуги във всеки продукт. Във вашия мобилен телефон например това е 20 до 40 процента от общата стойност", допълни Барние.
 
Коментарът му бе публикуван в същия ден, в който Мей написа в "Сънди телеграф", че е уверена, че може да бъде постигната "добра сделка". Тя обаче подчерта, че е правилно правителството да се подготви за сценарий на Брекзит без сделка, въпреки че той би създал "реални предизвикателства и за Великобритания, и за ЕС" в някои сектори.
 
В отговор на думите на Барние правителствен говорител заяви: "Уверени сме, че сме направили предложение, което е прецизно, прагматично и което ще работи и за Великобритания, и за ЕС. Това предложение постига баланса на права и задължения, който отговаря на нашата обща амбиция да установим дълбоко и специално партньорство, след като Великобритания напусне ЕС, запазвайки целостта на Великобритания. Няма друго предложение, което да постига това;"
 
Т.нар. план от Чекърс бе договорен в резиденцията на премиера през юли и доведе до оставките на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис и на външния министър Борис Джонсън. Той се отклонява много и от твърдата позиция, която Мей зае в началото на обсъжданията за Брекзит, като на практика оставя в сила само прекратяването на свободното движение на хора, отбелязва "Ройтерс", цитирана от БТА. Според него Великобритания остава в зоната за свободна търговия с ЕС за земеделски и производствени стоки. Някои поддръжници на Брекзит обаче казват, че това означава някои части на британската икономика да спазват правила, изработени в Брюксел.
 
Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но тепърва предстои да се договори какви ще са отношенията й с блока.
 
Според статия във в. "Сънди таймс" водещи поддръжници на Брекзит от Консервативната партия са готови да публикуват собствен план преди годишната партийна конференция в края на септември. Това ще има за цел да засили натиска над Мей, която трябва да получи одобрение от парламента за евентуално споразумение с Брюксел.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/09/03/3305211_barnie_e_silno_protiv_plana_na_mei_za_brekzit/