Предстоящи Събития

КВАРТАЛ ФЕСТИВАЛ 2018: ГОТОВИ ЗА РЕСТАРТ!

14 септември 2018

 

Най-градският софийски фестивал, квАРТал Фестивал, се завръща след две седмици и вече са ясни някои от изненадите в програмата. Ето част от това, което ще се случи в квАРТала в дните 14, 15 и 16 септември. За останалото ще продължим да следим с интерес и внимание.

Тази година квАРТал Фестивал ще превземе дори повече територия, защото разширява добре познатия периметър, очертан от булевардите „Дондуков“, „Васил Левски“, „Мария Луиза“ и „Сливница“, като включва нови локации-участници. Познатите квАРТални улици пък, които са традиционното ядро на фестивала, се сдобиват с нови артистични имена в синхрон с тазгодишната „РЕстарт“ концепция. Ул. „Искър“ става РЕинкарнация, ул. „Будапеща“ – РЕтроспекция, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ – РЕгенерация, ул. „Цар Симеон“ – РЕнесанс, ул. „Екзарх Йосиф“ – РЕакция, ул. „Сердика“ – Революция. Всички градски пространства там ще отворят вратите си с концептуални програми, вдъхновени от имената си, и ще пречупят личното си виждане за пресечната точка между миналото, настоящето и бъдещето на квАРТал на езика на изкуството и занаятите. 

 

 

Самият фестивал стартира с атрактивен стрийт арт проект, в чийто център ще бъде сградата на Софийската пожарна. Графити майсторите от 

140 ideas ще превърнат фасадата й в свое платно. Това ще се случи на 14 септември, професионалният празник на пожарникарите, когато София ще се сдобие с още един нов модерен символ.

На 14 септември PARK(ing) Day Sofia също влиза квАРТал-а. Глобалната платформа, която трансформира паркоместа в открити пространства за хората, се включвав квАРТал Фестивал 2018 и ще преобрази пространствата пред локациите-участници във фестивала в прекрасни зони за почивка и забавления.

 

 

Църквата „Св. Параскева“ на ул. „Раковски“ 58 е новата локация в квАРТала. Тя ще отвори двора си в неделя, 16 септември, за да приюти литературно-театралния спектакъл 

„Актьори срещу поети“. Самият спектакъл ще бъде посветен на мястото и на тазгодишната концепция на фестивала – „Запазване на европейското културно наследство“.

В програмата на квАРТал Фестивал 2018 ще присъстват и традиционните историко-архитектурни разходки, гурме и бар турове, алтернативни градски графити турове, активности за децата и мащабна открита дискусия, посветена на бъдещето на квАРТал.

Организатори на квАРТал Фестивал са творчески колектив „квАРТал“, опериращи на територията и/или с лично отношение към региона и търсещи решения на проблемите тук чрез средствата на изкуството. Обособяването на квАРТал като официалния творчески квартал на София е тяхната голяма мисия. В творчески колектив „квАРТал“ са Дом на кинотоАрт Фондация ДОМАSOHOSito StudioДружество Архитектурно наследство, GoMarvel Creative Solutions, Александра Генова и др.

https://momichetata.com/neshto-ochakvano/kvartal-festival-2018-gotovi-za-restart