ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Актьорът Димитър Маринов и Американската мечта

12 септември 2018

 

Когато стане дума за Американска мечта, има много варианти за поглед към темата. Към успелия в живота, в житейските стратегии или в реализацията си.
Успяват като правило много силни личности - с усилия и компромиси, с много усилия и малко компромиси, с проявен силен характер и кауза.
Америка често се спряга като страна с неограничените възможности. Там всеки един емигрант може да тества и развие таланта си и да успее.
И за това се иска и решителност, и способност към риск, и умения да се ориентираш и справяш в среда, доминирана от предизвикателства.
Актьорът Димитър Маринов вече се снима и във филми в Холивуд. Актьор в Америка. И това ни кара да насочим мисли и към Американската мечта в живота на един актьор.
Димитър Маринов от България е свикнал с много дух и силна воля да се справя с премеждия и предизвикателства, да се съхрани с позитивизъм, морал и устрем към професионална изява, независимо от житейски превратности.
Последното предизвикателство за него, вече в Америка, е много голямо – и не в житейски, а в професионален план. Кастинг при Спилбърг. Спилбърг е професионалист от екстра класа, режисьор и продуцент, като режисьор е познат и признат с „Извънземното”, „Челюсти”, „Джурасик парк”…
Мащабът на творческите изяви на Спилбърг се разпростира от „Челюсти”…и до „Списъкът на Шиндлер”. Продуцентска компания на Спилбърг сега си пожелава да снима филм за живота на пианиста Дон Шърли и неговото джаз-трио. Търси изпълнители за ролите в него.
Кастингът за българина е докосване до кинематографичния блясък, до уникалния шанс за реализация чрез включване във филм на магьосника в света на киноизкуството Спилбърг.
Актьорът разказва на кастинга истории от детството, миналото си на политически затворник ( младежът бяга по времето на социализма през границата на Запад, но е заловен и осъден) и уличен художник и бъдещето като емигрант, разбираме от медии.
За да стигне до тази среща със Спилбърг, той трябва да мине през сложен път и опит. Емигрант със сменени професии. Да изпита себе си. И да не спре да вярва в своите качества и в успеха.
Пред българска телевизия Маринов разказва, че предизвикателство изневиделица за него по кастинга е било и това как той музикантът, който свири на цигулка - да просвири за супер кратко време и на чело.
Не знаят какво може, не са чули какво може с цигулката, но искат да го чуят едва ли не на минутата на чело.
И ако това е в контекста да се стремиш и успяваш, в контекста на Американската мечта, съхранена в теб, трябва да устоиш и да се пребориш, убеждава с разказа Маринов.
След няколко дена неистов труд, с преподавател до себе си, ще можеш, ще съумееш да  просвириш…на чело. И да убедиш продуцента, че с теб филмът му ще убеждава и зрителя.
 
Спилбърг казал кратко: „Между човека, чиято история изслушахме, и човека от актьорската задача няма абсолютно никаква разлика“, споделя за Нова тв Маринов.
В предстоящата продукция „Зелена книга“ актьорът ще влезе в кожата на руснака Юрий Тахт, челист в триото на легендарния пианист Дон Шърли. 
Димитър Маринов получава своя шанс да влезе… в продукция на Холивуд.
Но това е сега. А е в Америка е от 1990. Заминал като част от проект, решава да остане, със 122 долара в джоба. С раница и цигулка със себе си. И без да знае английски.
Пътят към реализирането на Американската мечта е сложен. Отворил пицария. 8 години се издържал от българска пицария в Сан Диего(„Балкан”). Изкарвал си хляба като художник. Свирил и в група на Доли Партън…Снимал се и в няколко национални телевизионни реклами.
През 1999 подписва договор с театър в Сан Диего. Получава не една и две роли. Има награда на публиката и златна значка на обединението на актьорите.
Медии припомнят още, че той е участвал и в няколко сериала със звезди като Кийфър Съдърланд, Матю Пери и София Вергара.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: Димитър Маринов с Джеф Бриджис