КАЛЕЙДОСКОП

Уникален млад творец в Америка

12 септември 2018

 

 
Показват уникални картини на 12-годишно българче в Холивуд
Актрисата Ирина Малеева помага на Анна-Мария Николова да усъвършенства таланта си в САЩ
Анна-Мария Николова е само на 12 години, но вече е художник с изграден стил на експресионист. Талантливото момиче, дъщеря на бившия зам.-министър на екологията в правителството на Симеон Сакскобургготски- Любка Качакова, ще покаже за първи път картините си в САЩ. Домакин на изложбата на младата художничка е актрисата и певица Ирина Малеева, международна звезда, която от десетилетия живее в Лос Анджелис и подпомага талантливи деца да сбъднат мечтите си. Дебютът в Града на ангелите на даровитата Анна-Мария на 19 юли събра не само българи, но и американци в „Circa Showroom” в Уест Холивуд. 
Според Ирина Малеева, която е дъщеря на известната от близкото минало легенда на Народния театър Ирина Тасева, Анна-Мария е завършен художник, въпреки крехката си възраст. Нарича я „красив експресионист”. Тя е силно впечатлена от многото таланти на момичето, което наред с рисуването, посещава актьорски класове, пее и танцува. Още на 5-годишна възраст детето показва, че може умело да използва четка и бои.
„Запознах се с Любка Качакова и двете й невероятно надарени и изключително възпитани дъщери миналото лято. Ани е удивителен талант. Тя по някакъв начин ми напомня мен, когато бях дете. И аз рисувах, пеех, танцувах и исках да бъда актриса като мама. Ани знае повече от момичетата на нейната възраст, но в същото време е много стеснителна, доста образована и дисциплинирана. На нея може да се разчита за всичко. Тя е дълбоко емоционална и имам впечатление, че тя вижда през хората. Тя е толкова чувствителна, че страда от болката на другите и има способността да показва това в картините си. Цветовете й са доста тъмни за дете на тази възраст и това е така, защото чувства тъгата в хората, вижда тревогите на света, без никой да й е казал нещо”, не пести суперлативи за таланта на 12-годишната Анна-Мария Николова една от най-успешните български актриси в САЩ.
 Момичето рисува с тъмни цветове трагедиите по света
Всеки бързо забелязва, че много от картините на Николова се изобразяват в тъмни цветове и с интензивно нанесени удари - палитра и техника, които често не са свързани с младостта. "Моите приятели ме питат защо не използвам по-леки нюанси в моите творби", казва тя, "но това е моят начин да изразя чувствата си към трагедии и лоши новини, като например 11 септември, и пътническият самолет, който беше свален в Украйна и новини за затворниците и толкова много други световни събития. Аз рисувам тези неща не толкова, за да напомням на хората за тях, а за да споделя надеждата си, че никога повече няма да се случват".
Сред картините се откроява „11 септември”. Нейната представа за трагедията в Ню Йорк е особено емоционална - особено като се има предвид, че тогава тя още не е била родена даже. Специфичният живопис на Николова спечели похвали от много хора по целия свят, включително от Паула Устинов, дъщеря на покойния актьор Питър Устинов. Тя казва: "Чувството й за композиция е блестящо и нейният избор на цветове е удивително зрял. Аз съм изключително впечатлена!"
Интересен е фактът, че Николова гледа на такива творци като Едърд Мунч, Винсънт Ван Гог и Клод Моне като примери за подражание - художници, известни със своите смели жестове и отделни цветови палитри. "Не мисля много за „правилата при избора на цветовете“, посочва тя. "Понякога дори имам чувството, че не знам точно какво рисувам. Но това е най-добрият начин да изразя моите мисли, чувства и емоции".
Анна-Мария Николова е 12-годишна художничка, която оцветява нещата, които са важни за нейния вътрешен свят, който е толкова богат и изразителен, че не остави хората, дошли да видят изложбата й, безразлични. "Картините са моят свят", казва тя, "а за мен картината е най-добрият начин да изразя своите мисли, чувства и емоции. Експресионизмът е моят любим стил, тъй като ме кара да се чувствам свободна, когато избирам цветове и форми." 
Въпреки възрастта си, Ани бе приета в най-добрия Арт център в света за летните курсове, а именно Център за изкуства "Пасадена". Ирина Малеева се надява, че с тази изложба ще помогне на момичето да получи стипендия в този център. „Тя заслужава повече от всеки друг. Неуморната й работа и обучение ще се изплатят един ден. И съм сигурна, че тя ще успее!”, вярва в таланта на младата българка Ирина Малеева, която добре познава славата още от ученичка в гимназията в Италия, където великият Фредерико Фелини я открива за голямото кино.
Ирина Малеева е единствената българка, снимала в няколко епизода на „Дързост и красота” и е партнирала на великият Орсън Уелс, Сюзън Сарандън, Дейвид Духовни и други.
Освен, че помага на талантливи деца, Малеева се грижи за няколко кучешки приюта в САЩ, и е осиновила 20 бебета слончета в Кения, чийто родители са избити от бракониери. 
 
Визитка
Коя е Анна-Мария?
Анна е възпитаничка на Френския лицей "Виктор Юго" в София. Тръгва на школа по рисуване на 5 години покрай по-голямата си сестра Филипа. На 7 години печели сребърен медал от световен конкурс в Токио, а златния печели сестра й. На 10-годишна възраст (след две годишно прекъсване) тръгва отново на уроци по рисуване при художника Динко Стоев. Неотдавна нейната картина “Дядо Добри” е приета от известната галерия Saatchi в Лондон и вече е част от постоянната дигитална изложба.
Анна обича да слуша класическа музика и първото й желание към Дядо Коледа е било да й подари цигулка. Всяка Коледа рисува картички, които продава с благотворителна цел. Мечтата й е да участва във филм на "Дисни". Обожава Ариана Гранде, на която знае всичките песни.
Пепа Петрова
PeppaP.
в. „България СЕГА“
Лос Анджелис
http://www.bulgariasega.com/usa_canada_bulgari/usa-west-coast/41175.html