АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Създава се централно хранилище за копия на данните

04 септември 2018

 

 
След срива на Търговския регистър, който продължи 19 дни, министрите решихацентрално хранилище да съхранява копия на данните на всички администрации.
Хранилището за резерзви данни на критичните системи и регистри в България трябва да заработи само за два месеца и половина – до 15 ноември 2018 г. Този план бе гласуван от правителството, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.
Проектът ще струва най-много 800 хил. лв., обяви преди две седмици вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.
Той поясни, че с парите ще се създаде масив от един петабайт, който ще е физически разположен на едно или повече места. Дончев сравни хранилището с трезор, в който всяка институция ще има собствен сейф. 
Копията ще се пазят от Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), която има хранилище в Основния център за данни на електронното управление, което трябва да бъде разширено.
В момента всяка администрация отговаря за съхранението на данните, които поддържа. В немалко случаи инфраструктурата е разработена от външни изпълнители, а поддръжката се осъществява в рамките на определени срокове.
Тепърва институциите ще разработват административна процедура за прехвърлянето на копията, а срокът е 10 септември.
Също до 10 септември председателят на ДАЕУ и администрациите ще анализират потенциалните рискове при трансфера на данни през Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ).
До 15 ноември 2018 г. трябва да бъде обезпечен капацитетът за работа на хранилището. Отговорността за целостта и сигурността на копията е на съответната администрация. ДАЕУ ще осигурява физическата, комуникационната и инженерно-техническата сигурност, необходима за съхранението, в Основния център на е-управлението.
Припомняме, че сривът на Търговския регистър, който заработи вчера, наруши лятната отпуска на депутатите, които се събраха наизвънредно заседаниеда разискват казуса. 
 
По статията работи:Надежда Бочева
ttps://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sled-sriva-v-tyrgovskiia-registyr-praviat-centralno-hranilishte-za-kopiia-na-dannite-267327/