ПОСТИЖЕНИЯ

In Memoriam: Никола Манев

03 септември 2018

 

Изложби на Никола Манев в България
През лятото именитият български художник Никола Манев, който от дълги години живее и твори в Париж, благородно се закани”. Каза:"6 изложби ще открия в България до ноември".
И творецът реши да изпълнява „заканата” си. През октомври негови картини можеха да бъдат видяни в галерия в Ловеч, през ноември – в галерия в София (галерия „Финес”).
Благородството му е пословично. То е в грижата за съгражданите в Чирпан. Приел е Чирпан за свой роден град, там е израснал. Мисли за него като за културен терен или духовен феномен.
А как иначе бихме могли да определим това, че малкият град през есента има свой културен фестивал, малък, но фестивал. Срещите с духовния продукт са искрица радост за хората.
Манев организира този фестивал, кани певци и театрали. Осигурява разнообразни и интересни срещи с духовното за съгражданите си.
Манев е непрекъснато с тях, защото в града има къща-галерия „Никола Манев”, която той откри преди време. Наредил е там негова ретроспективна изложба.
Открай време сме като в притчите: Чирпан има две забележителности – къща-музей на големия български поет Пейо Яворов и къща-галерия на големия български художник Никола Манев.
„Бих искал всеки да открие нещо различно за себе си в моите картини. Чувствам се много по-богат от преди, защото човек е богат, когато дава, а не когато получава”, сподели наскоро творецът.
Манев е получил високо признание за творчеството си и в България, и по света. Няколко хиляди негови картини красят галерии и частни колекции из целия свят.
...През 60-те години младият талант след учение в Националната художествена академия… заминава за Париж. Пътува за специализация при проф.Морис Брианшон.
Светът е шарен, свободата - изкушава, изкуството – смайва. И това кара Манев след специализацията… да остане в града, Мека за художници от цял свят.
Манев никога не е обичал границите. Държал е да бъде отворен към света и приключението. По душа и по нагласа той е откривател.
Не е случайно, че той иска всеки да открие в картините му по нещо за себе си. Знае, че духовното е в нас. Не се измерва с брой посетени изложби или галерии.
И сигурно точно затова реално има… мисия в България: колкото се може повече българи… да видят по-обстойно картини от творчеството му.
През годините на демокрацията творецът нареди много изложби в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Троян….
През октомври 2015 направи дарение на свои картини за художествената галерия в Ловеч. И така много ловчанлии и гости на града могат да разгледат и един, и втори път негови картини.
Сигурно е почерпил много от кубизма. Изгражда своя естетика, която не обича да коментира.
Художникът-модернист е емблематичен творец. Създава поредици от картини, вдъхновени от пътувания или много специални за него теми.
Преди време, поканен да представи изложба и в Народното събрание на Република България, Никола Манев показа картини с парижки комини.
Художникът много държи на България. Реално в годините на демокрацията поделя времето си между България и… Париж.
Много обича Никола Манев българското, като дух и измерение. Подкрепя културни дейности на асоциация „Български език – език на Европа” в Париж.
С радост и гордост творецът председателства журито, което определя най-стойностните рисунки на млади българи по света, изпратени за конкурс на сдружение на българи в Париж и посветени на българските традиции.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Заб.Материалът излезе в Родина през ноември 2015.