АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Президентът Румен Радев: Залогът на нашата почит към истината и историята е нашето достойнство

29 август 2018

 

Румен Радев: Направи се немалко за пренаписване на историята в услуга на политическите шарлатани от ново време, но хилядите на Шипка „строшават на клеветата зъбът“
 
Уважаеми г-н заместник-председател на Народното събрание,
Уважаеми народни представители и представители на политически партии,
Уважаеми представители на местната власт, кметове, областни управители,
Ваши превъзходителства,
Господа генерали, офицери, сержанти и войници,
Скъпи сънародници,
Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Никой не ще го рече по-добре от Вазов: див, чутовен връх, на който шепа български и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България. И днес хиляди сънародници от четирите краища на Родината отново сте тук, за да си припомним как от кървавия мъх разцъфтя най-светлият национален идеал.
На Шипка всички вие преподавате урок по история на цяла България. В последните десетилетия немалко бе сторено, за да бъде изтрита и пренаписана тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Както и преди няколко месеца, в мартенския сняг, тук отново сте хиляди. И както Вазов казва, с вашето присъствие на този легендарен връх, вие „строшавате на клеветата зъбът“. И това не е празен патос, защото залогът на нашата почит към истината и историята, уважаеми дами и господа, е нашето достойнство.
През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческата амнезия и загуба на идентичност. Това е критичен и рискован исторически момент. Защото предизвикателствата на днешния ден лесно могат да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията. В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на възрожденците: отворен към света, но уверен в своята сила и достойнства.
Той ще пребъде благодарение на вас, опълченците на историческата памет, които сте тук отново!
Към всеки един от вас, носителите на историческата ни памет, е моята искрена човешка признателност.
Вечна памет за героите на Шипка!
Да живее България!

https://www.president.bg/news4554/rumen-radev-napravi-se-nemalko-za-prenapisvane-na-istoriyata-v-usluga-na-politicheskite-sharlatani-ot-novo-vreme-no-hilyadite-na-shipka-stroshavat-na-klevetata-zabat.html