ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Александър Димитров - радетел за духовност и самочувствие

29 август 2018

 

„Няма смисъл да живеем разделени и без да се познаваме”, ще каже Александър Димитров, лидер на сдружение ГЛАС в Босилеград. Сдружението е сред най-активните структури на българите в Западните покрайнини.
 
Босилеград и Цариброд са емблематични центрове в чужбина за българска духовност и българска национална идентичност. Историята е отредила тези селища да са извън пределите на България днес.
 
Историята на Европа е наситена с много превратности и обрати, с постижения и проблеми. През 20 век някои територии на Европа имат своето сложно минало в контекст.
 
Всеки, който смята, че в жилите му тече българска кръв, на територията на Босилеград и Цариброд изпитва желание за повече категоричност в оценки и интерпретации по миналото или дори по настоящето. 
 
Вътрешният бунт на сънародниците в Сърбия е свързан с ежедневни битки на родолюбеца за повече духовност и съзидание, за реформи и памет.
 
Реформите - може би са най-желани в изучаването на български език и в излизането на български медии тук.
 
Езикът най-пряко ни отвежда към идентичността. Медиите информират и, понякога, дават посоки на диалога или разискванията.
 
Александър Димитров не крие, че асимилацията е сериозен процес в Западните покрайнини. Веднага прибавя: „за съжаление”.
Той е от тези родолюбци и активисти за българска духовност, които не чакат създаване на ситуации. Той е от главните действащи лица в инициативи, които са емблема на порива за духовност и промяна.
 
Александър Димитров създава преди време в Босилеград и Великденски Фестивал. Провежда Международен Детски Великденски фестивал.
 
Фестивалът се разраства до мащабна инициатива. Свързва български деца от Сърбия, България, Македония, Украйна, Унгария, Албания, Гърция, Кипър и т.н.
 
През последните 5-6 години във фестивала са се включвали предимно деца от Сърбия, Молдова, Украйна, Македония и Румъния. Тази година сред поканените са и български малчугани в Унгария и Албания.
 
Децата участват в състезание с развлекателен характер, но с контекст, обърнат към духовното в нас. Централно място заема състезанието за най-силно, оригинално и най-интересно боядисано яйце.
 
По време на фестивала се провеждат още изложби и работилници, театрални представления и пърформанси. Малчуганите имат възможността да посетят Рилския манастир.
 
Фестивалът има европейски сертификат. Осигурени са много спонсори. През годините е посещаван от български политици от най-високо ниво.
 
Родолюбецът е сред активно подкрепящите различните издания на Фестивала на българите по света" Аз съм българче", инициатива на асоциация "Т.А.Н.Г.Р.А." - Мадрид. В него се включват български малчугани от много държави в Европа. Някои от тях участват на тържествения гала-концерт.
 
Изложбата „Босилеград - преди и сега” също е дело на Александър Димитров. Представяна е в София и Белград.
 
Знаят за малкия Босилеград вече и в Европейския парламент. Изложбата гостува и там по покана на българските евродепутати Андрей Ковачев и Асим Адемов.
 
Александър Димитров е създател и на пресклуб на БТА в Босилеград. С това той осмисля още по-плътно и призванието си на журналист.
 
Икономист по образование, той дълги години работи в неправителствения сектор. Участва и организира много събития с културно-образователна цел в региона.
 
Медиите са негова страст и ангажимент пред българската общност в Западните покрайнини: съхраняването на българския дух задължава…И осмисля делниците. Редовен участник е в Световните срещи на българските медии, организирани от БТА.
 
Колкото до фестивала – навъртяха се 25 издания. Фестивалните делници са интригуващи, вълнуващи, много емоционални, привличащи престижни официални гости от България, стотици малчугани.
 
Фестивалът се закрива с красиви фойерверки. Осигурени, впрочем, от Държавната агенция за българите в чужбина.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”