КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Париж. In Memoriam: Никола Манев

29 август 2018

 
На 24.08.2018 г. в Париж почина големият български художник Никола Манев. Загубихме изключителен творец и голям родолюбец.
 
Никола Манев е ярък представител на европейския модернизъм в изкуството на 20 в. Реализирал е над 130 самостоятелни изложби. Над 3000 картини са притежание на държавни и частни колекции в над 30 държави в цял свят.
 
Роден в Пазарджик(1940), израснал в Чирпан, завършил НХА в София, заминал на специализация в Париж и развил там изкуството си, той силно и страстно обичаше България.
 
Присъствието му в Родината през последните години не бе епизодично,и само заради откриване на изложба с негови картини, а проникновено, осмислено, градивно. Реставрира възрожденска къща в Чирпан. Създаде там къща-галерия „Никола Манев”, където нареди ретроспективна изложба на творчеството му зад граница. 
 
Именитият художник дари свои картини за откриване на галерии в Ловеч и Троян.
 
„Присъствието ми в Париж ме накара да обичам по-силно  България”, изповядваше Манев. Пред медии каза още: „Колкото парижанин, толкова съм и българин. България винаги ми е на душата”.
 
Заедно с благодарността към Франция, където преминава творчеството му, към страната - дала му свободата в естетическите търсения и хоризонт, големият живописец не пропускаше случай да подчертае, че се гордее с българските си корени, с България.
 
Участва в Срещата на българските творци в странство, състояла се Държавна агенция за българите в чужбина през 90-те. Като председател на жури, подкрепи международен конкурс за рисунка, инициатива на асоциацията „Български език – език на Европа” - Париж.
 
Дълбок поклон пред светлата му памет!