КАЛЕЙДОСКОП

„Посоки” на Командарев отличен на фест в Прищина

24 август 2018

 

 
Командарев грабна още две награди с „Посоки“
 
Още две награди нареди на полицата с отличия филмът на Стефан Командарев „Посоки“. Лентата влезе в съревнование с най-доброто от европейското кино на 9-тия филмов фестивал в Прищина, Косово.
Родната продукция успя да прибере две от най-важните отличи – Най-добър балкански филм според журито и най-добър режисьор – персонална награда за Стефан Командарев.
Прищина филм фест е един от устойчивите фестивали в региона, който се гордее че председател на борда му е голямата Ванеса Редгрейв, която е дала първи силен тласък на инициативата още през 2008 г, водила е церемонията и е останала близка приятелка на организаторите. По време на фестивала текат четири състезателни програми – за европейски филми, за балкански филми (позната като „Мед и кръв“), за ленти със средна продължителност от 25 до 60 мин и от тази година - за документална филми.
Премиерата на „Посоки“ беше през май 2017 г на фестивала в Кан, след което успя да събере призове от форуми в Испания, Люксембург и Тирана. Взе наградата на публиката в Брюксел, специалната награда в Сараево, две от феста във Виена. Общо броят им наближава 20.
И докато подрежда статуетките Стефан Командарев не спира да работи по следващия си проект – продължение на „Посоки“, който ще се казва „Патрулки“.
Въпреки че разполага с повече от два пъти по-малък бюджет за новата лента – едва 150 000 лв, режисьорът отново напъна мускули и е готов да филмира идеята си. Сюжетът ще проследи три истории в нощна София от гледна точка на органите на реда, а авторът на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ влага всички приходи от „Посоки“ в новото заглавие. „Патрулки“ е част от селекцията на два престижни европейски форума за копродукции. Третият и последен филм от поредицата пък се очаква да бъде фокусиран върху линейките и техният „живот“ из столичните улици.
https://topnovini.bg/node/800228