КАЛЕЙДОСКОП

Македония. Референдум?

23 август 2018

 

Партиите в Македония все още без постигнато споразумение за провеждането на референдума за името и членство в НАТО и ЕС

 

През последните два дни парламентарно претставените политически партии в Македония проведоха две срещи. На тях присъстваха лидерите и още по един представител от всяка партия. На срещите беше обсъдена най-актуалната и най-важната тема в момента в Македония – референдума за името и нещата около него.

На първата среща, която се проведе в срядата в парламента на Македония, присъстваха всички партии които имат най-малко два депутати в парламента. Малко след началото, лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски напусна срещата. Той поиска нова лидерска среща, на която ще участват само представители на четирите най-големи партии – две от македонския и две от албанския блок.

Премиерът на Македония и лидер на СДСМ, Зоран Заев след срещата заяви че гражданите очакват от политиците мъдри и държавнически решения и че най-голямо патриотично задължение на политиците е да осигурят бъдещето на гражданите. Той каза и това, че всички представители на партиите които са останали ангажирани до края на тази лидерска среща, са били за влизане на Македония в НАТО и ЕС и за успех на референдума, на който последна дума ще имат гражданите.

Заев също така обяви и най-вероятният въпрос на референдума: „Дали сте за членство в Европейския съюз и НАТО, с приемане на споразумението между Република Македония и Република Гърция?“

Премиера Заев за поведението на Християн Мицкоски, което тази вечер демонстрира от името на ВМРО-ДПМНЕ, рече дека е несериозно, безотговорно и обидно към всички политически субекти и към всички граждани на Република Македония. Но Заев каза, че въпросът е твърде важен за Македония и че ще изпълни искането на Мискоски за нова лидерска среща.

Втората среща се състоя вчера на обяд също в Събранието на Македония.

На срещата, както поиска лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, присъстваха само представители на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ от македонския блок и на ДСИ и БЕСА от албанския блок.

Премиера Заев след срещата в изявление за медиите, каза че са обсъдили редица съществени въпроси, свързани с процеса, пред който е изправена Македония, във връзка с предстоящия референдум, а съгласно и предстоящия избор на членове на Държавната избирателна комисия (ДИК).

Той опроверга и слуховете, които се появиха веднага след първата лидерска среща. Редица медии написаха след срещата, че условието определено от Мицкоски за подкрепа на референдума, е амнистия за бившето ръководство на партията. Припомняме, че бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски и част от най-тясното бившо партийно ръководство са обвинени от специалната прокуратура на Македония за много тежки престъпления. Християн Мицкоски отрече тези слухове и каза, че амнистията не се поставя като условие за подкрепа на референдума. Зоран Заев в изявлението каза че амнистия, пряка или непряка няма да има.

Премиера добави и че стратегически цели на Република Македония и на всички парламентарни партии в Събранието на Република Македония, са пълноправното членство на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Затова ще му бил даден шанс на диалога и на разговора, докато това е възможно и обяви че следната среща ще се проведе най-вероятно в неделя вечер или в понеделник сутринта.

Зоранчо Маринков

 

 

 

 

 

 

 

https://www.glaspress.rs/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/