ПОСТИЖЕНИЯ

Eвропейски летни игри 2018. Мирела Демирева със сребро

16 август 2018

 

 
431,16 т. получиха за изпълненията си при синхронните скокове от 3 м.трамплин Кузнецов/ Захаров срещу 430,62 т. за Ло/Мирс на Европейското първенство по летни спортове (Еuropean Championatships). Специалистите са наясно какво значи след 6-ия скок да триумфираш в състезание само с 0,5 т. разлика.
Състезанието в синхронните скокове, мисля си, олицетворяваше смисъла и красотата на спорта: високо спортно майсторство, завидна класа, изострена битка до последния момент, обрати.
В истински воден трилър шесткратните европейски шампиони детронираха първенците на континента от 2016. Ден преди това, обаче, британецът Джак Ло триумфира в индивидуалните скокове. Зад него на пиедестала останаха Захаров и Кузнецов.
2 дена преди края на Игрите стана ясно, че в оспорваната надпревара по нации трофеят накрая по-скоро ще стане притежание на спортистите от Руската Федерация. Състезателите им водеха със спечелени 26 титли срещу 19 за Великобритания.
Първите в историята мултиформатни Еврапейски игри се проведоха в Глазгоу и Берлин (2-12 август , 2018). Предложиха състезания по плуване, скокове във вода, синхронно плуване, гимнастика, колоездене, триатлон, лека атлетика, голф. Очакваше се изострена конкуренция в класирането по нации. За победителите бе изработен специален European Championatship Trophy.
Претенденти за European Championatship Trophy бяха реално тимовете на Руската Федерация и Великобритания. Така както беше и на ОИ в Лондон(2012) или ОИ в Рио де Жанейро(2016), където те се конкурираха за 3-ото място. Великобритания вероятно очакваше да събере повече златни отличия от колоезденето, плуването в басейн и леката атлетика, а Руската Федерация – от синхронното плуване и спортната гимнастика.
Възходът на плувците на Руската Федерация, взели 10 златни медала от състезанията по плувните коридори срещу 9 за Великобритания, потвърдената доминация при синхронистите и поделените победи в скоковете във вода предопределиха крайния резултат в спора за трофея. Независимо от сравнително силното представяне на Великобритания в леката атлетика, където Руската Федерация е отстранена от участие… и се представят само отделни руски спортисти.
В плувния басейн над всички блестяха Адам Пийти от Великобритания и Юлия Ефимова от Руската Феделация, събрали по 4 златни отличия. Лидерите в бруста изведоха и щафетите на страните си към триумф. 2 златни медала спечели щведката Сара Шьострьом, наложила се във финалите на 50 м.бруст и 100 м.бътерфлей.
Почти всички стартове на синхронистите завършваха с успех на представителите на Руската Федерация (Колесниченко, Суботина, Малцев…). Великобритания не съумя да наложи доминация в плувния басейн.
Не по-малка драма от разигралата се при синхронните скокове, за които стана дума, се случи на лекоатлетическата писта. В бягането на 110 м.с препятствия 0 ,002 сек. разделиха на финала Паскал Матийо Лагард от Франция и двукратния европейски шампион Шубенков при резултат 13,17 сек.
Не на шега, може би, сър Себастиан Коу следва да помисли, ако не две…стотни, примерно, а две…хилядни разделят спортистите при фотофиниш, дали не е и по-справедливо, и по-коректно да се връчват два медала с еднаква стойност, най-малкото заради спорта и себеуважението на големия спортист. Контестацията на Шубенков не бе уважена.
Състезанията ще останат в историята на европейските първенства с постигнатите три златни отличия на британската спринтьорка Дина Ашер-Смит на 100 м, 200 м. и щафетата 4 по 100 м. Сандра Перкович от Хърватия стана за 5-ти пореден път европейска шампионка в хвърлянето на диск – абсолютен рекорд на европейските първенства. Уникални 2 златни медала извоюва 18-годишният Якоб Ингебригсен от Норвегия на 1500 и 5000 м.
Къде сме ние? Очаквано, България разчиташе на силно представяне в леката атлетика. Звездите Ивет Лалова(спринт), Мирела Демирева(висок скок), Габриела Петрова( троен скок) посегнаха дръзко към отличията.
Демирева нанесе своя голям удар за сезона в Берлин. Регистрира 2 постижения: втори сребърен медал от европейски първенства, след този в Амстердам(2016) и втори резултат, като постижение през сезона.
Световната звезда Лисицкене и Демирева преодоляха по 200 см. В Берлин рускинята го направи от втори опит, българката – от трети. През сезона Лисицкене има записани… уникалните 45 победи. И е номер №1 за 2018 за всички спортове.
Скоковете предложиха драма „плюс”. Демирева, след успех на 194 см, пропусна 196 см., пропусна и 198 см. Ако не бе скочила 200 см оставаше…5-а. Показа амбиции и характер, здрава психика и завидно самочувствие.
Демирева и Лалова потвърдиха високата си класа във финалите. Ивет Лалова излезе след контузия, споходила я преди месец. Регистрира с много воля и устрем 5-о място на 200 м. Габриела Петрова направи най-силен скок от 14,26 м. и приключи на 6-о място.
В леката атлетика Великобритания спечели шампионата на Европа. В общото класиране британските спортисти събраха 18 отличия ( 7 златни, 5 сребърни, 6 бронзови). Втори останаха състезателите на Полша ( 7, 4, 1), трети – тези на Германия – 19(6,7,6). И за Полша, и за Германия това е изключителен резултат, сочещ възхода и на двете нации в леката атлетика.
Българското участие на Игрите ще се запомни с още едно престижно класиране. Гимнастикът Димитър Димитров за първи път от 2010 г. влезе във финала на отделните уреди( прескок), като се класира 7-и. В гимнастиката в Глазгоу над всички блестяха гимнастиците на Руската Федерация. И при мъжете, и при жените те извоюваха отборните титли. Артур Далалоян взе 3 златни медала, като триумфира още на прескок и успоредка.
Спортистите на Руската Федерация спечелиха 31 златни, 19 сребърни и 16 бронзови отличия. Отборът получи Купата на Европа(European Championatship Trophy). След тях се класира Великобритания – със 74 медала (26,26, 22) и Италия 15,17,28). С по 13 златни отличия на 4-а и 5-а позиция останаха Нидерландия и Германия.
С представянето си в Берлин Мирела Демирева и Ивет Лалова доказаха, че мечтите нямат предел. „Щастлива съм, разбира се. Медалът си е медал. Два метра са си два метра. Скачах за първо място, разбира се. Този път не успях, но следващия знам, че ще успея”, коментира Демирева, отбелязаха родни медии.
Черешката на тортата в леката атлетика беше състезанието в сектора за овчарски скок за мъже. По програма то се проведе в последния ден на Игрите. И дълго ще се помни и от зрители, но и от специалисти. По уникален начин и за пръв път в историята на европейските първенства двама спортисти ( Дуплантис от Швеция и Моргунов от Руската Федерация) преминаха космическата височина от 600 см. С постигнати 605 см. триумфира новата голяма звезда на леката атлетика Дуплантис. Неговият кумир, който го и консултира в техниката, легендарният Лавиани от Франция, многократен шампион, остана сега …в Берлин трети с преодоляни 595 см. „Ако някой ми беше казал, че ще скоча 6 м. в 9 опита - щях да му кажа: „Разкарай се!”, с усмивка реагира Дуплантис на журналистически въпрос дали е очаквал този резултат.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”