АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Тържество за награждаване на победителите в детските конкурси на ДАБЧ 2018

27 юли 2018

 

 
На 25 юли т. г. от 13.30 ч. в Сити Марк Арт Център се състоя откриването на изложба и награждаването на победителите в детските конкурси на Държавната агенция за българите в чужбина  през 2018 г.: конкурс по изобразително изкуство „България в моите мечти”, седемнадесето издание; Литературен конкурс „Стефан Гечев”, двадесет и второ издание; конкурс по пеене  „ Любка Рондова”, девето издание. 
През тази година в конкурсните прояви, учредени от агенцията се включиха повече от 1400 българчета от цял свят. Повечето от тях са ученици от българските училища в чужбина.  Гостите на тържеството имаха възможността да разгледат изложбата с наградени рисунки от конкурса по изобразително изкуство „България в моите мечти”.
Приветствени думи към присъстващите в залата отправи председателят на ДАБЧ г-н Петър Харалампиев.
Сред официалните гости на тържеството бяха г-н Румен Димитров, зам. министър на културата, г-н Валентин Йовев, зам. министър на регионалното развитие и благоустройство, г-жа Наталия Михалевска, представител от МОН, г-жа Ирина Владиков, председател на АБУЧ и членове на УС на АБУЧ, г-жа Райна Манджукова, телевизионен водещ, г-н Драган Йовичич, директор на Царибродската телевизия, г-н Хайгашот Агасян, композитор, г-н Илия Луков, народен певец, г-жа Таня Танасова, поетеса, г-жа Марияна Чепразова, актриса и други.
В залата пристваха и редица ръководители и учители от български неделни училища в Лондон, Одеса, Болград, Ню Йорк, Солун, Атина, Будапеща, Наполи, Мадрид, с. Валя Пержей, Кишинев и др., които имат основна роля за подготовката и развитието на младите български таланти.  
Несъмнено най-вълнуващата част от тържеството през тази година беше връчването на наградите на присъстващите лауреати лично от зам. министъра на културата г-н Румен Димитров, който изказа своето признание и вълнение от таланта на всяко дете, от председателя на ДАБЧ г-н Петър Харалампиев и г-жа Михалевска, МОН, а също така и от г-н Валентин Йовев, зам. министър на регионалното развитие и благоустройство.
С музикални поздрави към участниците и гостите се включиха първенци от певческия конкурс „Любка Рондова”. За първи път в края на награждаването се състоя музикално-поетичен спектакъл посветен на 170 годишнината от рождението на великия поет, революционер и духовен колос на България – Христо Ботйов и на 140-годишнината от освобождението на България от турско робство. Музикално-поетичният спектакъл се състоеше от творби на децата отличени от трите конкурса на агенцията, като съчетаваше картина, музика и слово. Деца от Сърбия, Италия, Австрия, Великобритания, Франция, Гърция, Испания и др. взеха участие в спектакъла и с великолепното си представяне просълзиха и трогнаха публиката.
След закриването на официалната програма последваха топли срещи и общи снимки за спомен. 
          В рамките на тържеството в знак на солидарност и подкрепа от страна на ДАБЧ и по инициатива на Дружество „Родолюбец” се състоя и акция за набиране на средства за животоспасяваща операция на 19 годишната Мария Чернева, с. Нови Троян, Бесарабия.
 
В помощ на Мария Чернева:
Сметка в лева: BG79RZBB91551009451460 Любов Кара.