ПОСТИЖЕНИЯ

Люси Дяковска и пристрастеността към мюзикъла

25 юли 2018

 

Когато е в Германия, денят на Люси Дяковска  преминава в турнета. И това не звучи необичайно. Обича  динамиката. Обича и да бъде забелязвана и оценена.
През 21 век живее в Германия. Възприема се не като звезда, а като един от хилядите артисти на сцената.
Тя е поп певица от немската група „Ню Ейнджълс”(2000). Звезда? В началото на 21 век групата за три години се превръща в най-известната в Германия.
„Ню Ейнджълс” изкарват златен и платинен албум, ни се припомня в медии. Групата издава 5 албума с тираж от 5 милиона.
Успехът е взривен, зашеметяващ. Дяковска отбелязва ударно: „В Германия, Австрия, Швейцария бяхме първи в три категории – албум, сингъл и радиокласации”.
Скоро групата се разпада. Правят опити да се съберат отново нататък (2007, албум Destiny). Нито ще е новост, нито ще е голяма изненада за света на поп музиката, ако завръщането ще е за кратко .
При записа на самостоятелно написаните и композирани песни за първия и самостоятелен албум(2004) се включват висококвалифицирани музиканти: Armin Rühl (барабани), Alfred Kritzer (пиано) и Stephan Ullmann (китара), се пояснява в енциклопецдия.
Люси Дяковска не унива. Страстта и към мюзикъла не е угаснала. Талантливата и креативна българка ще опита и не едно и две предизвикателства в кариерата.
В края на 2007 г. в България певицата я избират за член на жури, определящо кандидати за певци в предаването на Иван Христов и Андрей Арнаудов „Music Idol 2”.
„Имам нужда да бъда харесвана. Но не на всяка цена. За да ме харесват трябва да бъда на добро ниво, когато се представям”, изповядва Люси Дяковска.
Привързаността и към мюзикъла е заложена по сцените в Германия. Родната публика също може да оцени качествата и в този жанр през 2018.
Пристрастеност към жанра ли е да си десетки пъти на сцената и със завиден интензитет на сценичните изяви? Изглежда, да.
В Магдебург, примерно,  представлението, в което тя участва,  се играе 20 дни пред 1500 души всяка вечер, разбираме от медиите. А тя не се смята за звезда.
Насочва вниманието към корените. Семейството я възпитало в музиката.
Майка и е пианистка, баща и е известният оперен певец Любомир Дяковски.
Родена в Плевен, през 1976, след завършване на училище през 1995 заминава за Хамбург…Там учи в специализирано училище за танци и драма.
Популярност и в България през последните години не и липсва. Покрай музикалните формати, медийни изяви или фриволно търсене на нов имидж.
Тя предпочита сцената пред задачата да издаде нов самостоятелен албум.
Въвличането на българската публика в мюзикъла за музикантите може би е сериозно постижение. Този сценичен жанр е по-скоро слабо застъпен в арт-проявите тук, извън представления в Музикалния театър.
Почитателите на „ABBA” и шлагерите им от далечното минало тук могат обаче да бъдат зарадвани с някой друг мюзикъл на сцена и през 2018. Било със спектакъл трибют наесен или със спектакъл на Люси Дяковска лятото.
Медиите кокетират с нея: „В Германия винаги подчертавате, че сте българка”. Дяковска запазва концентрация и добрия тон. „Харесва ми. Оценявана съм, защото работя много. Винаги съм била всеотдайна във всичко, което правя”.
Част от родната публика, с поглед към шоу-бизнеса и продукциите на електронните медии тук, може би си я спомня от различни нейни изяви:  „Мюзик Айдъл” – 2 , „X Factor”, „Вип Брадър” и т.н.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”