ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Звездните мигове на младата цигуларка Зорница Иларионова

20 юли 2018

 

Концертите на именитите български музиканти Светлин Русев или Веско Ескенази са събитие в музикалния живот на града и страната.
Те са големи имена на българския музикален подиум днес. Реализиращи се извън България, те имат много планове, свързани и с българската музикална сцена.
Представянето им в България обикновено свързваме с участието в най-престижните музикални фестивали у нас.
Кариерата им преминава извън България. Големите музиканти намират време и начин да участват във фестивали и с концерти и в Родината.
Наскоро Светлин Русев зарадва и почитателите на музикалната класика в Южна Америка … с концерт в Буенос Айрес. А с това зарадва и българската общност там.
Млади музиканти с устрем вървят по стъпките на именитите си колеги. Едно от тези големи дарования е Зорница Иларионова.
Родената в Плевен през 1992 година млада цигуларка завършва НМУ “Любомир Пипков“ - София през 2011 година. Заминава за Испания.
Ученичка е на своята майка - цигулковия педагог Благородна Танева.  Учи в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид. Учи в  класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон. 
През 2017  излиза на концертния подиум в София заедно с големия цигулар Веско Ескенази. Представени са произведенията: „Годишните времена“ от Антонио Вивалди и „Годишните времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола.
На концертния подиум Сезоните са разпределени между четирима млади цигулари. „Зимата” прозвучава в изпълнение на Зорница Иларионова.
Цигуларката концертира с успех на много европейски сцени в Париж, Кан, Монако, Мадрид, Лисабон, Брюксел, Хамбург, Есен, Москва, Виена, Любляна, Солун, Белград
Зорница участва и във фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“ , „Аполония“, „Мартенски музикални дни“, разбираме от медии.
И това може да е аргумент, че тя на практика не е и напускала…родната музикална сцена. Престижните музикални фестивали у нас са израз на силната връзка на музиканта с българската публика.
Зорница Иларионова съумява да вземе няколко отличия за много кратко време. Споделя, че за две седмици е станала лауреат на четири отличия(2017).
Цигуларката печели конкурса „Музиката и Земята” в София. Журито и присъжда голямата награда. 
Отличието и връчва френската пианистка Шантал Стилиани. Тя е посредник между Френското национално радио и този конкурс, разказва  пред медия Зорница.
Интересeн момент е как от едно признание се стига до второ. Удостоеният с високото отличие отнася от конкурса и друг приз - концерт в Париж през следващия творчески сезон, който ще бъде записан.
Ден по късно, Зорница вече пътува за Анкара. Там тя се представя на конкурса „Суна Кан”. Извоюва втора награда в сложен конкурс от три тура.
Няколко часа след церемонията по връчване на отличията, Зорница научава, че e получила и първа награда от международния конкурс  еMuse Online Music Competition.
Според регламента на това състезание участниците изпращат записи. Международно жури ги оценява и определя победителите. И така българката извоюва още едно отличие. А има и още едно…
Много награди, които са получени за кратко време. Трудно е за осмисляне колко труд и отдаденост на музиката стоят зад тези постижения.
Звездни дни в кариерата. „Вярвайте в мечтите си и те се осъществяват”, е посланието на Зорница Иларионова.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”