КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Марбея, Испания

20 юли 2018

 

 
Казвам се Анита Христова, председател на асоциация „Марбея – България 2013” гр. Марбея, провинция Малага, Испания.
Нашата асоциация е създадена през 2013 с цел съхраняване на българската култура и традиции и създаване на българско неделно училище.
Училището ни е създадено преди три години, носи името "Св. св. Кирил и Методий" и вече работим по Постановление № 334 на МС, имаме детски фолклорен състав и театрална група от деца и родители. Към асоциацията има и фолклорна танцова група – "Българка", която активно участва в различни международни фестивали. Смятам, че българските неделни училища към асоциациите са Българските читалища по целия свят.
Повод за това писмо е една инициатива, която искаме да осъществим във връзка с 24 май, Ден на българската култура и славянската писменост, най-българския празник, патрон на нашето училище и петата годишнина от създаването на асоциацията. Със заседание на асоциацията взехме решение в продължение на една календарна година, с начало 24 май 2018 г. и финал 24 май 2019 г. да направим препис на "История славянобългарска", написана от Паисий Хилендарски. Книгата ще посети максимален брой населени места в Андалусия, където живеят български граждани, както и испанския остров Палма де Майорка. Ще се обърнем към български асоциации и други местни организации с подобна на нашата дейност, както и към известни обществени и културни личности. За финал ще организираме концерт "България пее и танцува за вас", на който ще поднесем преписа на книгата на почетния консул на България в Севиля г-жа Росио Васкес.
Ще се обърнем към информационните медии за популяризиране на това събитие и за да разкажем по интересен и различен начин за миналото, настоящето и бъдещето на прекрасната ни родина България.
Анита Христова, председател на Асоциация „Марбея – България 2013“, Марбея, Испания