КАЛЕЙДОСКОП

Изложба на големия скулптор Вежди Рашидов в Лондон

11 юли 2018

 

 
Вежди Рашидов представя най-новата си  изложба в галерия „Галиарди” в Лондон
 
На 10 юли в прочутата галерия „Галиарди“ в Лондон ще бъде открита най-новата изложба на Вежди Рашидов. Тя е по покана на ръководството на това изключително престижно пространство за изкуство в Европа, съобщиха от Комисията по културата и медиите.
 
Председателят Вежди Рашидов, който има над 50 самостоятелни изложби в целия свят, ще представи в „Галиарди“ 44 скулптури и рисунки. За експозицията е подготвен специален луксозен каталог.Галерията ще пусне и специален сайт, посветен на творчеството на Рашидов.
 
За всеки творец е чест да бъде избран от галерията, защото посетителите имат възможност да видят произведения на изкуството от над сто международно признати художници, които са представяли творбите си в някои от най-големите музеи в света.
 
Клиенти на „Галиарди“ са кралски фамилии от цял свят, международни организации, известни колекционери и меценати, банки.
 
Сред авторите показвани в галерията са Анди Уорхол, Хенри Мур, Деймиън Хърст, Оскар Кокошка, Джорджо де Кирико, Раул Дюфи и още редица таланти на нашето съвремие, пише "Труд". 
 
 Интересът към изложбата на Рашидов в Лондон е много голям. В Международната конфедерация на критиците на изкуството окачествяват творчеството му като забележително. Ето какво пише в статията си „Свободата на формата“ Тимъти Уарингтон: „Вежди Рашидов е един изключително талантлив художник, който се специализира в създаването на силно въздействащи скулптури и който продължава по пътя на творци като Микеланджело и Донатело, той създава експресивни и експериментални рисунки и картини, които са изключителни произведения на изкуството, наситени с талант, майсторство и интелектуална енергия. Талантът и геният на Рашидов могат да бъдат открити в неговите скици и подготвителни рисунки, които се появяват на бял свят много преди да започне процеса по създаване на скулптурната композиция, и надвишават по брой създадените скулптури, защото са плод на творчески търсения и мисли… Вежди Рашидов е един изключително талантлив творец със задълбочено разбиране за културата и света, притежаващ таланта да изразява и разказва чрез образи нови идеи и мисли.“

Прочети повече в Blitz.bg: 
https://www.blitz.bg/obshtestvo/kultura/vezhdi-rashidov-redi-izlozhba-v-prochuta-londonska-galeriya_news609122.html