ПОСТИЖЕНИЯ

2018. 110 години от рождението на големия скулптор Асен Пейков

11 юли 2018

 

 
Рим посреща всяка седмица хиляди туристи от цял свят. Те са привлечени от архитектурни паметници, неповторима атмосфера, знакови места в древния град.
На международното летище Фиумичино туристът е „посрещнат” от гиганстка статуя на Леонардо да Винчи. Създадена е от Асен Пейков.
Забележителен български скулптор, свързал творчеството си с Рим и Италия, Асен Пейков е емблема на българското културно присъствие във вечния град.
Негови значими произведения са статуята на Леонардо да Винчи на международното летище Фиумичино, бронзовата Минерва в университета в Бари, мраморната статуя на Сан Джовани в Рим, бюстът на Папа Пий 12-и за конгресния център „Мондо Милиоре“ в Рим...
Влюбен в града на художниците, скулпторите, поетите и артистите, изключителният талант пристига тук скоро след като завършва Художествената академия в София. Времето е: края на 30-те години на 20 век.
 
В Рим Пейков става търсен и високо ценен майстор на скулптурния портрет. Работи с най-различни материали - мрамор, дърво, бронз, стомана, порцелан.
Творецът създава 16 паметника и барелефи и над 1300 скулптурни портрета, отбелязват медии.Негови произведения се съхраняват в музеи и частни колекции в Европа, САЩ, Бразилия, Аржентина, Мексико и Индия.
 
В България негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите в Севлиево, Варна и Сливен.
 
През 1977 г. признателен Рим посвещава на българския скулптор малък площад пред дома му. Оттогава площадът се казва „Асен Пейков”
 
България отдава заслужено признание на твореца много по-късно, през 2008 година.
В една енциклопедия ще бъде отбелязано като „посмъртно признание”. По повод на 100-годишнината от рождението на Асен Пейков на 27 юни 2008 г. в град Севлиево е открита художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“.
Асен Пейков е роден в София, през 1908, в многодетно семейство. Изкарва сложно детство. Споходен е от житейска драма. След смъртта на майка му, семейството се мести в Севлиево.
Впоследствие, Асен се мести в Созопол.  Учи в Практическото рибарско училище, работи като рибар…Завръща се в София. Известно време е безработен. Хваща парчета глина и извайва фигури.
Изпитва непреодолимо желание да твори. Завършва Художествената академия. И почти веднага след това, в края на 30-те, и след една самостоятелна изложба, заминава…за Италия.
Прави портрети и бюстове на София Лорен, Федерико Фелини, на художника Луиджи Бартолини, президента Джон Ф. Кенеди, краля на Йордания и т.н., ни се припомня в медии.
Завръщането е за кратко, свързано е с проект и композиция. През март 1969 за първи път пристига в България, след 31 години реализиция зад граница.
Създава раздвижена композиция от 36 конници. Назовава я „ Конницата”. Композицията е неговото творение, с което участва в конкурс за изграждане на паметник на хан Аспарух.
Втората награда, с която е удостоен, не му дава възможност да види реализиран в публичното пространство проекта.
В живота той е получил и друга втора награда, като студент в Художествената академия, в конкурс по създаването на паметник на Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет.
Днес неговото име носи българското неделно училище в Рим. И малките българчета с българско самосъзнание отрано се запознават с твореца.
Асен Пейков умира през 1973 година в ателието си в Рим. Погребан е в римското гробище „Верано”…
Когато кацнете на Фиумичино, и ви предстои нататък контакт с вечния град, потърсете с поглед…и статуята на Леонардо да Винчи. Тук сведеният поглед пред изкуството на твореца е вдигнат високо.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”