ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Пенка Кунева и музиката на Холивуд

09 юли 2018

 

Холивуд е меката на киноиндустрията. В Холивуд печелят слава и признание най-големите кинорежисьори. Но има и много професионалисти, свързани с продукцията на Холивуд, които работят по продукта и са „зад кадър.
Зад фразата, впрочем, сигурно има много истина за всеки, който е проследил поне веднъж връчването на филмовите „Оскари”. Най-очакваните от публиката „Оскари” са тези за режисьор и за филм.
И да не си киноман, все ще си стигнал и до клише в медиите, че Холивуд е запазена марка за този свят, към който се стреми всеки кинаджия от Европа.
Не всеки, естествено, ако някой, все пак, насочва кариера и най –вече вниманието си/ни към авторското кино и ниско бюджетните продукции.
А и Холивуд предлага пъстър свят от режисьори и сценаристи, продуценти и актьори и т.н.Реално зад кадър остават композиторите на филмова музика.
Точно филмовата музика не е от най-забелязваните сред почитателите на седмото изкуство при представянето на новия продукт. И при връчването на „Оскарите”, примерно.
Специални музикални вечери, спектакли, посветени на филмовата музика, може да предложи да кажем творчеството на Енио Мориконе. Този вид признание обаче е по-скоро рядкост за кариерата на композиторите.
А има много силно българско присъствие сред музиката на Холивудските продукции. И то е свързано с името на Пенка Кунева.
Българката живее и твори в Лос Анжелис. Завършила е Държавната музикална консерватория в София. Избира предизвикателството – тръгва за Америка.
Днес тя е един от композиторите, които работят за кинопродукциите на Холивуд.
Заминала е към Америка след спечелен конкурс в Европа - „В търсене на нова музика”. Пътува зад Океана с малко пари, но с много амбиции и устрем да успее.
Страстта и към музиката в нея не е случайна. Майка и също е музикант.
Сега Кунева пише и оркестрира музика за филми, видеоигри и телевизия, разбираме от медии.
Тя е първата жена в историята на Холивуд, заемаща позицията главен оркестратор във филмови продукции с бюджет от милиони долари, ни припомнят издания.
Оркестирала е музика за десетки филми и видеоигри. Сред тях са:Елизиум”, „Играта на Ендър”, „Матрицата”, „Карибски пирати”, „Трансформърс”. 
Пенка Кунева е получила пълна стипендия от университета Дюк. Забелязана в университета, тя все още не е знаела колко бурна и възходяща ще е кариерата и в Холивуд.
С благодарност си спомня за образованието в Родината и наученото тук. „Учехме задълбочено оркестрация, история на музиката”, признава Кунева.
Впрочем, Пенка Кунева е първият докторант по композиция на университета Дюк в Калифорния.
Хиперталантливата и креативна българка споделя, че след университета и предстояло да намери отражение на своята мечта. И направила своя избор.
Винаги е желала да създава музика за театър, кино, видеоигри. И го постига в кариерата си. В Холивуд!
Реализирала е и албума „Жената астронавт”. Българката го определя като кулминация на своите творчески идеи.
Питат я в разговор за рецептата за успеха. „Много е проста – усетът към хората, доверието им и оправдаването на очакванията им са основните съставки”, отговаря реализиралата се в Холивуд.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”