КАЛЕЙДОСКОП

Концерти за българите в Болград

28 юни 2018

 

 
Благотворителни концерти вподкрепа на Болградската гимназия
 
На 12 юни в Сливен и на 13 юни в Нова Загора се проведоха два концерта с благотворителен характер за набиране на средства в подкрепа на Болградската гимназия в Украйна.
 
Организатор на концерта в Сливен беше община Сливен, с кмет г-н Стефан Радев и фондация „Българска памет”, с председател г-жа Анна Колева.
 
Излъчено бе послание – приветствие от учениците на Болградската гимназия. Приветствие към събралите се от името на дружество ”Родолюбец”- София поднесе г-н Никола Караиванов.
 
В концерта взеха участие детска балетна формация, спортни клубове по борба, джудо и акробатика. Своите умения показаха певци и танцьори, вокално-инструментални  състави за народни танци.
 
Организаторите съобщиха, че са събрани над 3000 евро. Постъпленията от благотворителния концерт ще бъдат предадени на Болградската гимназия.
 
Концертът в Нова Загора се проведе в салона на народно читалишще „Диньо Сивков”. Организатори на проявата бяха кметът на Нова Загора, г-н Николай Грозев и зам.-обласния управителна Сливенска област , г-жа Димитринка Петкова.
 
Концертната програма предложи предимно патриотични песни. Между отделните изпълнения водещата поднасяше информация за Болград, гимназията и за възпитаниците и.
 
Концертът в Нова Загора бе израз на българска духовност и родолюбие. Събра благотворително сума от 600 евро.
 
Паралелно в региона вървят и други родолюбиви инициативи. За средсредношколците от Котел и Твърдица е обявен конкурс за написване на есе на тема: „160 години Болградска гимназия - извор на родолюбие”.
 
По информация, публикува във в.”Роден край”, Одеса, Украйна
 
Снимка: Болградската гимназия