АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Приключва Българското европредседателство. Равносметката

28 юни 2018

 

Как се справи страната ни начело на Съвета на Европейския съюз? Властта отчете успешно изпълнена мисия, а според проучване на „Алфа рисърч“ висока оценка дават и гражданите: 62% от българите смятат, че страната ни се е справила по-скоро добре, а още 19% - много добре. 17% обаче не могат да определят каква полза е извлякла страната ни от председателството.
Поканена на сцената като „човекът председателство“, Лиляна Павлова обяви, че страната ни е излязла от стереотипа за бедна и корумпирана страна. Тя отчете, че от 105 отворени досиета през януари, по време на председателството ни са постигнати 75 споразумения в Съвета и с Европейския парламент.
Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС: Още в първото тримесечие ние всъщност постигнахме първия си и най-голям успех - командироването на работници, единното заплащане на командированите работници беше голям пробив, който буквално никой не очакваше от нас.
 
Лиляна Павлова: Променихме имиджа и познаването за България
Една от големите индиректни ползи от председателството ни на Съвета на ЕС е, че променихме имиджа и познаването на България, заяви министър Лиляна Павлова...
По думите на Павлова, страната ни е направила необратим процеса на евроинтеграция на Западните Балкани. Като аргумент министър Захариева посочи договорката Албания и Македония да започнат преговори от следващото лято.
Екатерина Захариева, министър на външните работи: И успяхме да постигнем, за първи път от 2015 г., заключение в Съвета по общите въпроси на тема "разширяване" - нещо, което наистина може да се запише като успех на Българското председателство.
Шест месеца в центъра на европейската политика. Приключи първото за България председателство на Съвета на ЕС. Това е една от трите основни европейски...
Висока оценка и от вицепремиера Томислав Дончев.
Томислав Дончев, заместник-министър председател: Българските администрации се справиха чудесно, твърдя дори, че се справиха фантастично, много над очакванията на когото и да било, в някаква степен, признавам си, да не ми се сърдят, много над моите очаквания.
За очакванията на хората говорят данните на „Алфа рисърч“. Преди председателството по-малко от половината българи са смятали, че България е подготвена за него, а сега процентът им е 60. Негативна оценка за представянето ни дават 13% .
Боряна Димитрова, „Алфа рисърч“: Едни резултати, които, признавам си, ние 20 години правим изследвания, доста ни изненадаха, предвид оценките, които знаем, че се дават на политическия елит.
Общата оценка на социолози и политолози също е преобладаващо положителна, но те припомниха, че неуспешно председателство по принцип няма.
Боряна Димитрова, „Алфа рисърч“: Интеграцията на Западните Балкани се откъсва като самотен бегач и фокусира почти изцяло фокуса на българското обществено мнение.
 
Посланията от срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София
С ясна перспектива за развитието на Западните Балкани, но без конкретни срокове за присъединяването на страните от региона към ЕС. Това е едно от посланията...
Първан Симеонов, „Галъп Интернешънъл“: Когато всеки ден говорим за Западните Балкани, хората в Западна България например си мислят къде са те. Малко високо вдигнахме тази летва, толкова високо, че част от българите се зачудихме дали можем да я скочим.
Като самокритика министрите изтъкнаха неразбираемия „брюкселски“ език.
Почти половината българи вярват, че заради председателството страната ни е придобила международен престиж.
от Диана Тодорова
http://news.bnt.bg/bg/a/priklyuchva-blgarskoto-evropredsedatelstvo-kakva-e-ravnosmetkata